home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Június 23-a
Martinek Imre
2022.06.23.
LXXVII. évf. 25. szám
Június 23-a

Alkotói portrék

1970 — Ezen a napon hunyt el Budapesten Fekete István József Attila-díjas magyar író, számos regény, ifjúsági könyv és állattörténet írója.

Jókai mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. A Farkasréti temetőben temették el, de gyerekei kezdeményezésére hamvait 2004. augusztus 14-én újratemették a Somogy megyei Göllén. Szülőhelyének sírkertjében. Viszont... a Farkasréti temetőben mementóul hátrahagyott kőkereszten változatlanul fellelhető az emlékezők által reakötött nemzetiszín pántlika, az anyaröggel csaknem egy szintben pedig eme igencsak mélyről fakadó fohász: „...és nincs már értelme az Időnek sem, amelyben emlékké válok magam is.”

Budapest — 2020. február 14.

Fekete István emlékezetét Budapest mindmáig híven őrzi. Budán, egy II. kerületi utca (a Kuruclesen) 1975 óta viseli az író nevét, a Kis-Hárs-hegy oldalában pedig egy ugyancsak róla elnevezett tanösvény járható be. Az alábbi idézeteket is ezeken a helyszíneken rögzíthettük.

„[...] kerestem az utat, sirattam a tájat, a patakot, a poros utcát, a nádast, a cserszagú erdőt... mindent, de nem találván kibúvót, és nem vettem észre, hogy közben megtaláltam a Hazámat” (Ballagó idő, 1970).

Budapest — 2022. február 20.

„Gyula talán nem értette meg tökéletesen, de érezte Matula figyelmeztetésének természetes igazságát: »Ne kapkodjon!...« Ami természetellenes, az itt nem jó, és megbosszulja magát. Elmegy a hal, elsieti a lövést, összegubancolódik a horogzsinór, feltörik a kéz, megég a bőr. Itt nem siet semmi, ha nem kell, de villámmá változik, ha arra van szükség. Az a kis szárcsa nem tanulta meg jól a leckét, elpusztult, mert el kellett pusztulnia. A természet csak az erősöket és alkalmazkodókat tartja meg” (Tüskevár, 1957).

Kis-Hárs-hegy – 2022. február 20.

...

2011 — Ezen a napon hunyt el a kaliforniai Beverly Hills-en Peter Michael Falk magyar zsidó származású, Emmy- és Golden Globe-díjas, amerikai színész és filmrendező.

Leghíresebb alakítása egy éveken át sikerrel sugárzott sorozathoz kapcsolódik: a Columbóban ő játszotta a rosszul öltözött, látszólag lassú észjárású címszereplő nyomozót, aki az apró ellentmondásokból kiindulva végül mindig megoldotta a legreménytelenebbnek látszó bűnügyeket.

Budapesten az V. kerületben, a Falk Miksa utcában 2014-ben Peter Falk tiszteletére szobrot állítottak (Fekete Géza Dezső alkotása), melynek érdekessége, hogy hűséges társa, basset hound kutyája is ott van mellette.

Budapest — 2021. augusztus 24.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..