home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Június 16-a, úrnapja
Martinek Imre
2022.06.16.
LXXVII. évf. 24. szám
Június 16-a, úrnapja

Invokáció:

„A test ige, a kenyér testté, a bor vérré változik; / bár az elme s érzékenység ezen elcsodálkozik. / De a tiszta szív nyugodtan a hitre támaszkodik.”

Úrnapja. Az Eucharisztia, vagyis Krisztus teste és vére ünnepe. Noha az ünnepet IV. Orbán pápa már 1264-ben kiterjesztette az egész Egyházra, úrnapi körmenetet — az Oltáriszentség körülhordozását — csak a XIV. századtól tartottak.

Az úrnapja a katolikus hit legünnepélyesebb, dramatikus elemekkel, misztériumjelenetekkel, látványosságokkal is színezett megvallása lett. Az Oltáriszentséget kísérő körmenetben ereklyéket, kereszteket, képeket hordoztak körül. Az ereklyetartókat virággal díszítették föl, de már ekkor is hintettek a szentség elé rózsát és más virágokat. Az ünnep kivételes tekintélyére jellemző, hogy a hódoltság idején az úrnapi körmenetet a végeken, katonai táborokban is megtartották. Sajátságos hagyomány, hogy a virágszőnyeget nem hordták szét. Mindaddig megmaradt, amíg az eső szét nem áztatta, a szél el nem fújta vagy az ég madarai föl nem csipegették.

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 220—221. oldal)

Zombor — 2016. július 13.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..