home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Június 15-éig kell regisztrálni a rollereket
Kartali Róbert
2024.04.11.
LXXIX.. évf. 15. szám
Június 15-éig kell regisztrálni a rollereket

Az elektromos rollereket, vagyis a könnyű elektromos járműveket 2024. április 5-étől lehet bejegyezni, június 15-étől pedig ezek a járművek kizárólag érvényes regisztrációval vehetnek részt a forgalomban.

Az elektromos rollerek népszerűsége növekszik, egyre több ilyen járművel lehet találkozni az utakon. A szerb közúti közlekedés biztonságáról szóló törvény legutóbbi módosításaiban a rollereket bekategorizálták, és bevezették a könnyű elektromos jármű fogalmát. Ezt a törvény a következőképpen határozza meg: legalább kétkerekű, mechanikus kormányzású, ülés nélküli jármű, mely elektromos motorjának állandó névleges teljesítménye nem haladhatja meg a 0,6 kilowattot. Ezenkívül a jármű legnagyobb sebessége nem lehet több, mint 25 kilométer/óra, és saját tömege nem haladhatja meg a 35 kilogrammot. A kötelező bejegyzés kizárólag az elektromos rollerekre vonatkozik. A könnyű elektromos jármű kategóriába tehát nem sorolhatóak az elektromos segédmotoros kerékpárok, az e-bike-ok, az egykerekű elektromos gördeszkák, az egyensúlyvezérelt guruló járművek és az ehhez hasonló elektromos közlekedési eszközök.


Dudás Zsolti

A rollerrel való közlekedésnek vannak előnyei és hátrányai is — mondja tapasztalatai alapján Dobó Krisztián, aki két évvel ezelőtt lett tulajdonosa egy ilyen járműnek, melyet szép időben főként a belvárosban történő közlekedésre használ Szabadkán. Elmondása szerint őt az új közlekedésbiztonsági törvény nem fogja eltántorítani attól, hogy továbbra is alkalmazza ezt a praktikus eszközt, és hamarosan ő is bejegyzi majd a járművét.

— A roller egyik fő előnye az, hogy környezetkímélő, és minimális a fenntartási költsége, nem kell bele üzemanyagot tankolni, ingyenes a parkolás, összecsukható és hordozható. Zárt térbe is bevihető, így nem kell attól félni, hogy ellopják. Azt is meg lehet csinálni, hogy betesszük a rollert az autó csomagtartójába, az autót leparkoljuk a belváros közelében, a rollerrel pedig elintézzük a dolgunkat, elmegyünk A-ból B és C pontba és vissza, így amellett, hogy pénzt és időt spórolunk meg, nem kell a városban autóval furikázni a nagy forgalomban. A roller hátránya pedig az, hogy kicsik a kerekei, vigyázni kell a kátyúkra meg a lyukakra az utakon. A jármű nem ad ki hangot, ez előny is, de talán hátrány is. Nem zajos, tehát nem zavarunk vele senkit, de az néha veszélyes is lehet, hogy a gyalogosok vagy a többi közlekedő nem hall bennünket. Ezért nagyon óvatosan kell vele közlekedni, én például ha van kerékpárút, akkor mindenképp ott közlekedem.


Dobó Krisztián

A törvény szerint nem kötelező jogosítványt birtokolniuk azoknak, akik rollerrel, elektromos kerékpárral vagy egyszerű kerékpárral közlekednek. Újdonság viszont, hogy a rolleresek kötelesek lesznek sisakot és láthatósági mellényt viselni. Tekintettel az utcákon előforduló közlekedési helyzetekre, hasznos lenne, ha ezek a személyek ismernék a közlekedési szabályokat, a közlekedési jeleket és táblákat. Dudás Zsolti járművezető-oktató, a szabadkai Start autóiskola tulajdonosa lapunknak kiemelte, legalább alapszinten fontos lenne ismerni ezeket a szabályokat a saját és a többi közlekedő biztonsága érdekében.

— Mindenkinek tudnia kell, melyik a főút, a mellékút, és kinek van elsőbbsége. Tekintettel arra, hogy ezeket a járműveket leginkább a fiatalok használják, a szülőknek kellene gondot viselniük arról, hogy megtanítsák őket, hogyan kell biztonságosan közlekedni. A rollereket például lehetőleg kerékpárúton kellene vezetni, de ahol nincs kerékpárút, ott lehet közlekedni a közúton is, azzal a feltétellel, hogy a használóik betöltötték a tizennegyedik életévüket, és legyen rajtuk sisak, illetve láthatósági mellény. 

Amikor módosították a közlekedés biztonságáról szóló törvényt, bevezetve a könnyű elektromos jármű fogalmát, sokan megijedtek, hogy az új szabályozás az elektromos kerékpárokat is érinti, ezt a két közlekedési járművet azonban nem szabad összetéveszteni — nyilatkozta lapunknak mgr. Fehér László közlekedési igazságügyi szakértő.


mgr. Fehér László

— A könnyű elektromos jármű jellemzője egyebek mellett, hogy nincs rajta ülés, állva kell vezetni, és egyszemélyes. A pontos műszaki paramétereket is meghatározták, teljesítménye ezek alapján legfeljebb 600 watt, vagyis 0,8 lóerő lehet. A regisztrációval kapcsolatban márciusban jelent meg a hivatalos lapban egy rendelet, mely szerint a Közlekedésbiztonsági Ügynökség honlapján kell egy űrlapot kitölteni, melyben meg kell adni a személyi adatokat, a nevet, a címet és a születési dátumot, valamint a kérelmező elérhetőségeit. Továbbá meg kell adni a jármű műszaki adatait, a típust, a teljesítményt, a végsebességet és a jármű saját tömegét. Mellékelni kell a roller műszaki dokumentációját, melyet a vásárlásnál adnak meg. Ezután kaphatja meg a tulajdonos az öntapadó matricát. Ezt a 36 × 60 mm-es matricát kötelező felragasztani a kormányrúdra.

A közlekedési szakértő arról is beszélt, hogy még mindig nyitott kérdés, mi a teendőjük azoknak, akik a korábbi években vásárolták meg a járművüket, és már nincs meg a rollerük technikai dokumentációja, hiszen a vonatkozó szabályzat értelmében ha nincs információ a jármű paramétereiről, akkor azokat mérni kell, és ennek költségei is a kérelmezőt terhelik. Hozzátette, hogy ezt az új szabályozást közlekedésbiztonsági okok miatt vezették be, hogy ezzel szűrjék ki az utakról a túlzottan nagy teljesítményű villanymotorral felszerelt rollereket, melyek veszélyeztetik a közlekedők biztonságát.

Egyébként a rollerrel közlekedőkre is ugyanaz a szabályozás vonatkozik, mint a kerékpárosokra. Ahogyan a kerékpárra, úgy a rollerre sem kell biztosítást kötni. Ha egy ilyen járművel történik közlekedési baleset, felmerül a kérdés, hogy ki fogja megtéríteni az okozott kárt. A szakértő az alábbiak szerint válaszolt: Ha a rollerrel közlekedő személy felelős a balesetért, akkor saját maga köteles megtéríteni a keletkezett kárt. Ha a roller vezetője szabálytalanságot követ el, és emiatt a másik jármű vezetője vagy annak utasai sérülnek meg, vagy jelentős anyagi kár keletkezik, akkor az érintett járművezető perelheti a rollerest.

A szakértő nyilatkozatában kiemelte, hogy amíg a belső égésű motorral felszerelt segédmotoros kerékpárokat — melyeket a vonatkozó szabályozás mopedként határoz meg — törvények szabályozzák, addig az azonos teljesítményű elektromos motorral felszerelt segédmotoros kerékpárok továbbra sincsenek kategorizálva. Bár a rollerek szabályozását már sikerült elérni, az elektromos kerékpárokra vonatkozó szabályozás még mindig hiányzik. Külön kiemelte, hogy a törvények jelenleg nem írnak elő konkrét kötelezettségeket az elektromos kerékpárokra vonatkozóan, de az élet gyakorlatát mindig a jogszabályoknak kell követniük, ezért előbb vagy utóbb az elektromos kerékpárok is sorra kerülnek.

A rollerek bejegyzését érintő kérelmek fogadásával, feldolgozásával, valamint a matricák kiadásával és elhelyezésével kapcsolatos részletek megtalálhatóak a Közlekedésbiztonsági Ügynökség honlapján (www.abs.gov.rs). A rollertulajdonosoknak a matricák kiadásáért 1560 dinárt kell fizetniük, míg az űrlapért további 500 dinárt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..