home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Június 15-e
Martinek Imre
2022.06.15.
LXXVII. évf. 23. szám
Június 15-e

Történelmünk nagyjaira emlékezve

Árpád-házi Boldog Jolán emléknapja — Jolán a magyar királyi családba született, szentek közé: apja IV. Béla volt, anyja a konstantinápolyi császári családból való Laszkarisz Mária, nagynénjei Árpád-házi Szent Erzsébet és Prágai Boldog Ágnes, nővére Szent Kinga, húga Szent Margit, unokatestvére Boldog Gertrúd és Boldog Szalomé.

Szülei ötéves korában Krakkóba vitték, és nővére, a szent életű Kinga, Boleszláv lengyel király felesége gondjaira bízták. 1256-ban Jolán a herceg, a nép által a „Jámbor” névvel illetett Boleszláv felesége lett. Nyugat-Lengyelországba költöztek, huszonhárom évig éltek példás keresztény házasságban. Három gyermekük nevelése mellett napjai imádsággal, vezekléssel és jó cselekedetekkel teltek. 1279-ben, férje halála után szétosztotta vagyonát, és visszatért a krakkói udvarba, Kingához. Hamarosan Kinga is özvegy lett. Ezután a két nővér az ószandeci klarissza kolostorba vonult, majd Kinga elhunyta után a gnieznói klarissza kolostorban halt meg 1298. június 11-én. Ünnepét XIII. Leó pápa kiterjesztette egész Lengyelországra.

Budapest — 2022. június 12. — Györffi Réka fotója 

...

1521 Ezen a napon hunyt el Esztergomban Bakócz Tamás dominikánus pap, bíboros, győri, majd egri püspök, végül esztergomi érsek, névleges konstantinápolyi pátriárka.

Bakócz évtizedekig Magyarország egyik legnagyobb méltósága volt. Az egyetlen magyar pap, akinek jelentős esélye volt, hogy pápa legyen. Kőkemény lobbizása is feljegyeztetett. Ama tény, mely szerint egy cseppet sem titkolta abbéli ígéretét, hogy megválasztása esetén hatalmas vagyonát a török elleni keresztes hadjárat megszervezésére fordítja. Alakját, illetve nevezett történelmi törekvését Herczeg Ferenc Az élet kapuja című regényében örökítette meg. A műben, mely háromszor jelöltetett irodalmi Nobel-díjra annak idején. Bakócz Tamás emlékét Budapesten a IX.kerületi Bakáts tér őrzi. 1874-től datálva.

Budapest — 2016. május 27. — Martinek Imre fotója

...

1893 Ezen a napon hunyt el Budapesten Erkel Ferenc magyar zeneszerző, karmester, zongoraművész, a Kölcsey Ferenc által írt Himnusz megzenésítője.

A mesternek a budapesti Fiumei úti sírkertben nyugvó földi maradványai fölé Kallós Ede (1866—1950) szobrászművész alkotott időtálló síremléket.

Budapest — 2022. február 15. — Martinek Imre fotója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..