home 2024. május 11., Ferenc napja
Online előfizetés
Június 14-e
Martinek Imre
2022.06.14.
LXXVII. évf. 23. szám
Június 14-e

Ezen a napon született 1858-ban Szeged-Fölsőtanyán, a mai Szatymazon Dankó István, művésznevén Dankó Pista magyar cigánymuzsikus, nótaszerző.

Dankó dalköltészetében gyakori motívum volt a rózsa, legalább ötven nótájának címében vagy szövegében megtalálható. Számos betétdalt írt népszínművekhez, nótáinak száma csaknem félezerre rúg. Pósa Lajos, Gárdonyi Géza, Békefi Antal, Tömörkény István írtak szöveget a dalaihoz. A legelső szerzeményei, dalai Blaha Lujza előadása révén tettek szert népszerűségre. Dankó a népies műzene egyetlen olyan alakja volt, akinek személyét több író és költő megörökítette. Regényes életéről, melyet sajnos végigkísért a nyomor, 1940-ben film is készült. Dankót Jávor Pál alakította.

Mivel nem értett a kottaíráshoz, dalait mások jegyezték le. Virtuóz ugyan nem lett, de kortársai beszámolói szerint szívéből jött a zene, amikor játszott.

Dankó Pista 1903. március 29-én hunyt el. Budapesten. Mindössze negyvennégy éves volt. Pesti búcsúztatásakor 500 cigány játszotta az Eltörött a hegedűm… című ikonikus nótáját.

Örök nyugalomra Szegeden, a Belvárosi temetőben helyezték.

Emlékezetét őrizve a dél-bánsági Torontálvásárhelyen is sikerült megszervezni annak idején — dátumilag 2014. április 26-án, a neves szögedi nótaszerző halálának 111. évfordulóján — egy Kárpát-medencei formátumú magyarnóta-találkozót.

Torontálvásárhely — 2014. június 9.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..