home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Június 12-e
Martinek Imre
2024.06.12.
LXXIX.. évf. 23. szám
Június 12-e

Ezen a napon hunyt el 2006-ban Bécsben Ligeti György Sándor Kossuth-díjas (2003) magyar zeneszerző, a XX. század második felének egyik legnagyobb hatású komponistája és a modern magyar zeneművészet kiemelkedő személyisége. Budapest díszpolgára (1998).


Budapest, Belváros-Lipótváros – 2023. július 18.

A Maros megyei Dicsőszentmárton községben született 1923. május 28-án Erdélyben. Tanulmányait a kolozsvári zenekonzervatóriumban, majd a budapesti Zeneakadémián végezte. Végzése után népzenekutatással foglalkozott. Ösztöndíjasként Romániában több száz erdélyi magyar népdalt gyűjtött. Az 1956-os forradalom leverése után disszidált. Egyetlen operáját — mely világhírűvé vált — 1978-ban írta Le grand macabre címmel, ősbemutatója 1978-ban Stockholmban volt. Műveit a nyugati avantgárd zene mellett a magyar muzsika is jellemzi. Számos művét mozifilmekben is felhasználták. Az Atmosphères, a Lux aeterna, a Requiem és az Adventures egyes részletei Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmjében is felhangzanak.  (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..