home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Június 11-e
Martinek Imre
2024.06.11.
LXXIX.. évf. 23. szám
Június 11-e

Ezen a napon született 1930-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Ózd városában Bóna Zsigmond egyetemi hallgató, nemzetőr parancsnok, 1956-os mártír.


Pomáz — 2023. április 16.

„A középiskolát még Berényben végezte, majd az Állatorvosi Főiskolán tanult, ahonnan a harmadik évben tanulmányi okok miatt kizárták. Ettől kezdve fizikai munkásként, majd a pomázi állatorvos mellett felcserként dolgozott. 1956-ban Pomázon ő lett a nemzetőrség parancsnoka, s jórészt neki köszönhető, hogy ott viszonylagos rend uralkodott a forradalom alatt. Végzetét ez a tisztsége, illetve az a fegyverkészlet okozta, amit a nemzetőrség foglalt le, s melyet a forradalom bukása után jobb híján a közeli homokbányában kellett elrejtenie. 1956 decemberében, miközben visszavették a főiskolára, letartóztatták, és »az ellenforradalomban való részvétel és fegyverrejtegetés egy újabb ellenforradalom előkészítése céljából« koholt vádjával statáriális bíróság elé állították, kötél általi halálra ítélték, s az ítéletet másnap, 1957. február 12-én hajnalban [Budapesten] a Kozma utcai börtönben végrehajtották.

Testét először jeltelen sírba temették, melyet szülei tízévi keresés után találtak meg. Onnan került először a budapesti Farkasréti temetőbe, majd a jászberényi Fehértói temetőben levő családi kriptába.”

(Külső hivatkozás: intezet.nori.gov.hu)

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..