home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Junior Prima díjjal tüntették ki Balázs-Piri Somát
Kartali Róbert
2021.12.11.
LXXVI. évf. 49. szám
Junior Prima díjjal tüntették ki Balázs-Piri Somát

November végén magyar zeneművészet kategóriában fiatal művészek vették át a Junior Prima díjat Budapesten, köztük a vajdasági származású Balázs-Piri Soma zongoraművész is. A 2 millió forinttal járó elismerést minden évben a tíz legkiemelkedőbb, harminc év alatti fiatalnak ítéli oda a szakmai zsűri. A díjátadó utáni napokban a fiatal művész telefonon adott interjút lapunknak, éppen egy zongoraórája előtt.

Balázs-Piri Soma 2018-ban volt a Magyar Televízió Virtuózok című műsorának korcsoportgyőztese. Először nyolcévesen ült zongorához, azóta pedig már számos magyarországi és nemzetközi zongoraversenyen is díjazták. A Hét Nap olvasói 2019-ben olvashattak Mi teszi a virtuózt? címmel egy vele készült hosszabb interjút. Soma akkor még nyolcadikos volt, mindössze tizennégy éves. Így nyilatkozott lapunknak: „Mindenképp zenei pályában gondolkodom, hiszen kár lenne abbahagyni, ha viszont éppen úgy alakulna, hogy más irányba sodor az élet, akkor az eddigiek is már egy szép élményt adtak, ezzel is teljesen meg lennék elégedve. A zenei pályán azonban még mindig vannak álmaim, melyeket szeretnék megvalósítani.” Ezen a nyáron a vajdasági közönség meg is csodálhatta a fiatal művész tehetségét egy, a felújított szabadkai zsinagógában megrendezett koncerten, amikor Miklósa Erikával, a szabadkai kötődésű, világhírű opera-énekesnővel és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral együtt lépett színpadra. A koncertet Orbán Viktor magyar miniszterelnök és felesége is megtekintette. Abban az évben miniszteri dicséretben részesült, és őt választották meg Szeged ifjú tehetségének, majd 2020-ban Boros Misi oldalán a magyar klasszikus zene ifjú nagykövetévé nevezték ki.


Fotók: Kondella Misi photography

Nos, az azóta eltelt néhány év igazolta azt, amit az ifjú tehetség akkor nyilatkozott lapunknak. Maradt a zenei pályán, kitartással és sok-sok gyakorlással tovább fejlődött, és újabb nagyszabású sikereket ért el. Jelenleg a gimnáziumon kívül a szegedi Király-König Péter Zeneiskolában folytat zongoratanulmányokat Sóti Szobonya Emőke vezetésével. Számos fellépése volt a nagyvilágban, és világhírű művészekkel koncertezett.

— Eljutottam Londonba, New Yorkba, Dohába és még sok helyre. Nemcsak elmentem, hanem koncertet is adhattam, ami nagyon felemelő érzés volt. Néha úgy tűnik, mintha csak álmodnék, hiszen korábban ezekről a helyszínekről csak álmodtam. Most pedig Dubaj van tervben. Ezek hatalmas dolgok számomra, nagyon hálás vagyok értük.

* Mostanában megvalósíthattad egy másik régóta dédelgetett álmodat, hiszen sikerült megvásárolni a mesterzongorát. Ebben nem is akárki sietett a segítségedre. Mesélj, hogyan történt ez!

— Plácido Domingo támogatásával sikerült megvásárolni a zongorát, aki személyesen is ellátogatott hozzánk. Én évek óta gyűjtögettem erre a hangszerre, a tehetségkutatóban kapott nyereményemet is erre tettem félre, majd volt egy közös koncertünk Szegeden, és Plácido Domingo utána felajánlott egy összeget a pályafutásom beindítására. Azt használtam fel a nagy értékű hangszer megvásárlására. Óriási szerencsém van ezzel a hangszerrel, mert nagyon jó.

* A továbbtanulásoddal hogyan alakulnak a dolgok?

— Most a szegedi piaristáknál tanulok. Nehéz összehangolni a gimnáziumot a zongoraórákkal meg a gyakorlással, ezért azon gondolkozom, hogy jövőre Salzburgba megyek tanulni. Most lesz nyáron a felvételi, ha kijutnék, akkor magántanuló lennék a szegedi gimnáziumban, és csinálhatnám mellette ezt is, mert külföldön hamarabb lehet elkezdeni az akadémiát. Van egy tanár is, akivel már kapcsolatban vagyok, nagyon-nagyon jó közegnek tartom az iskolát, és kint is meg szeretném próbálni a tanulmányokat.

* A világjárvány milyen hatással volt rád: hátráltatott, vagy segítette az előmeneteledet? Nyilván kevesebb koncert volt, és többet tudtál gyakorolni. Hogy élted ezt meg?

— Kétoldalú volt számomra a helyzet, ezt pozitívan is fel lehet fogni, meg nagyon negatívan is, de művész társaimmal mindannyian megpróbáltuk hasznosan eltölteni az időt. Mert egyrészt ugye semmi koncert nem volt, és nekünk, zenészeknek az a motivációnk, ha játszhatunk az embereknek. Ez most kimaradt, de legalább alkalom nyílt arra, hogy rengeteget gyakoroljak, és sok darabot megtanuljak.

* Említetted Dubajt, de ezenfelül milyen koncertek várhatóak a közeljövőben?

— Igen, koncert Dubajban, majd lesz egy szólófellépésem Pesten december 14-én. Arra már nagyon készülök. És ami nagyon a szívem csücske, az a szegedi koncert. Mindig mindenhol jó fellépni, de a legjobb itthon, és sok zongoraversenyt fogunk játszani februárban a Szegedi Szimfonikusokkal, Kovács János vezényel majd. Úgyhogy arra is nagyon készülök.

* Vajdaságban lesz-e koncerted esetleg?

— Most egyelőre nem, de remélhetőleg onnan is kapok majd megkereséseket.

Az ifjú zongoraművész azt is elmondta lapunknak, hogy a Junior Prima díjjal járó pénzjutalmát, csakúgy mint a fellépéseiből származó kis jövedelmét, előmenetelére, saját iskoláztatására fordítja.

(Szalai Attila rajza)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..