home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Júliusra megnyílik az Aquapark
Kartali Róbert
2023.05.11.
LXXVIII. évf. 19. szám
Júliusra megnyílik az Aquapark

Befejező szakaszába ért a palicsi Aquapark kiépítése, s közben megteremtődtek működésének jogi feltételei is. A múlt héten megtartott városi képviselő-testületi ülésen zöld fényt adtak annak, hogy a fürdőhelyet építtető Palics Park Kft. bérbe adja az Aquaparkot, illetve a hatáskörébe tartozó egyéb objektumokat. A vkt 35. rendes ülésén továbbá döntés született a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjról, valamint módosították a városi művelődési intézmények alapító okiratát.

A végükhöz közelednek a Palicson épülő Aquapark munkálatai. A kivitelezők május végére befejezik az épületeket, június derekára pedig teljes egészében elkészülnek a medencék és a csúszdák, a körülötte lévő park és a parkolók is. A városi képviselő-testületi ülésen született döntés értelmében az építkezés végső szakaszával párhuzamosan már megtörténhet a létesítmény bérbeadásának nyilvános hirdetése, mely írásbeli ajánlatgyűjtés eljárásával történik. Ezzel a lépéssel elkerülhető lesz az a forgatókönyv, hogy befejeződnek az építési munkálatok, de nem lesz, aki működtesse a fürdőt. A Palics Park Kft. szigorúan meghatározott feltételekkel és legfeljebb tizenöt éves időtartamra adhatja bérbe az Aquaparkot, illetve a többi objektumot.


Vkt: megteremtették az Aquapark működtetésének jogi feltételeit (Fotó: Kartali Róbert)

A városvezetőség szerint az a legjobb megoldás, ha bérbe adják az objektumot. A létesítmény működtetési jogát elnyerő magánvállalat feladata lesz felszerelni a fürdőt, ezzel egy jelentős összeg beruházását vállalja magára, továbbá neki kell fedeznie a fenntartási költségeket, köteles rendszeresen fizetni a közüzemi számlákat, az épület kezelési díját, a bérlemény közös helyiségeinek folyamatos beruházási és fenntartási költségeit, valamint a használattal kapcsolatos egyéb kiadásokat. A határozat szerint a bérlő a létesítményt nem alakíthatja át, javíthatja vagy újíthatja fel a bérbeadó előzetes hozzájárulása nélkül, és ezek a költségek is a bérlőt terhelik.

— Ez egy jó megoldás, ha ugyanis rábíztuk volna egy közvállalatra, például a városi sportlétesítményeket és medencéket üzemeltető Stadion Kommunális Közvállalatra, akkor az önkormányzatnak felelősséget kellett volna vállalnia a működtetésre — nyilatkozta lapunknak Kern Imre. Szabadka alpolgármesterének elmondása szerint így a felelősség áthárul a bérlőre, akinek nem csupán az lesz a dolga, hogy jövedelmezően fenntartsa a létesítményt, hanem a népszerűsítés is a feladata lesz, hogy minél több turistát csábítson Palicsra az új Aquaparkba, és ha ezek a látogatók több napot töltenek itt, akkor vagy Szabadkán, vagy Palicson keresnek majd szálláshelyet. — Ezt az egész rendszert egy privát tulajdonban lévő vállalatnak kell majd kialakítania, ha sikerül, akkor egy jól működő Aquaparkot tudhatunk magunkénak. Azt hiszem, hozzáférhető áron használhatjuk ezt az objektumot, és sokan élvezik majd az itteni tartalmakat. Csodálatos lesz, főleg nyáron, hiszen Palicsra azelőtt is rengetegen látogattak ki nyaranta. Az utóbbi időben ez megcsappant, mert a tó vize nem megfelelő, de most egy ilyen tartalommal megint visszacsalogathatjuk a turistákat, illetve a helyi lakosokat — tette hozzá az alpolgármester.


Látkép a tóparti sétányról (Fotó: Kartali Róbert)

A testület ülésén az ellenzék több okból sem támogatta a bérbeadás lehetőségének javaslatát. Szóvá tették, hogy a befektetés megkezdésekor nem vették figyelembe a projektum jövedelmezőségére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt, az építkezés költségei pedig végül sokkal nagyobbak lettek, mint azt az elején tervezték.

— Nem ellenezzük az idegenforgalmi fejlesztéseket, de ezeket a projektumokat alaposabban át kellene gondolni, és gazdaságilag hatékonynak kell lenniük. Az összköltség visszaélésekre utal, hiszen 5 millióról 13 millióra ugrott. Ezek szerint ha bérbe adják a létesítményt a következő tizenöt évre, akkor a bérlőnek évente legalább 900 000 euró bérleti díjat kellene fizetnie, vagyis havi 75 000 eurót. Úgy gondoljuk, hogy ezzel számolva nem lehet nyereséget termelni — szólalt fel Miroslav Milojević, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért ellenzéki képviselőcsoport frakcióvezetője.

— Az Aquapark megépítésének gazdaságossági indokoltságát egy sokkal szélesebb szemszögből kell vizsgálni, a Palics idegenforgalmának egészére gyakorolt pozitív hatást kell figyelembe venni — reagált az ellenzéki felszólalásokra Veljko Vojnić. A Szerb Haladó Párt frakcióvezetője szerint ha majd lényegesen nagyobb számban látogatnak turisták Palicsra, a turizmusra támaszkodva több gazdasági ágazat képviselője is profitálhat, így megnövekedhet a vendéglátással foglalkozó vállalkozók mellett a vendégházak és a hotelek forgalma is, több munkájuk lesz a fuvarozással, szállítással foglalkozó vállalkozóknak, illetve az élelmiszert termelő földműveseknek is.

— Ha a létesítményt bérbe veszi egy magánvállalkozó, az profitorientált módon fogja azt működtetni, minőségi szolgáltatásokat nyújt, és ez mindenki javát szolgálja — adta válaszul az ellenzéknek Kern Imre. Mint mondta, a megvalósíthatósági tanulmányt is kidolgozták, hiszen ez a dokumentum mindig szerves része a tervnek. Ami a gazdaságosságot illeti, néha léteznek más okok és szempontok is, melyeket figyelembe kell venni, ilyenek például a társadalmi indokok. Ha csupán a gazdaságosságot vennék figyelembe, akkor például a vasúti közlekedésben csillagászati összegbe kerülnének a jegyek. Mint mondta, az Aquapark kiépítésének költségei nem játszanak közre a létesítmény bérleti díjának kialakításakor, ezt a most elfogadott határozat szerint szabják meg. Hozzátette továbbá, kikötik a bérlőnek, hogy a belépők díjszabásánál figyeljen oda, hogy azok megfizethetőek legyenek a lakosok számára, vagyis ne legyenek olyan magasak, mint egyes nyugat-európai vagy magyarországi fürdőkben. Az alpolgármester arra is rávilágított, hogy a létesítmény nem csupán a 60 napig tartó fürdési idény alatt lesz nyitva, hanem az év mind a 365 napján várja majd a látogatókat, és ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy minél több turista érkezzen Palicsra.


Légi felvétel az épülő Aquaparkról – Fotó: Palics Park Kft.

Kern Imre újságírói kérdésre elmondta, vannak már érdeklődők az Aquapark működtetésére, de konkrét vállalkozókat nem nevezett meg. A pályázat kiírása és lebonyolítása után viszont ezek a részletek is nyilvánosságra kerülnek.

A vkt ülésén a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat is odaítélték. Az idei év kitüntetettjei Mandić Kornél kerámiaművész, Ábrahám Máté okleveles zenész és Daniela Stankić képzőművészet-tanár. A díjkiosztót június 22-én, a néhai dr. Bodrogvári Ferenc születésnapján tartják meg.

Módosították továbbá a városi művelődési intézmények, így a Lifka Sándor Art Mozi, a Szabadkai Gyermekszínház, a Szabadkai Városi Könyvtár, a Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Történelmi Levéltár, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet, a Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Kortárs Galéria, a Dr. Vinko Perčić Képtár alapító okiratát, valamint a Palicsi Állatkert alapító okmányát is. Emellett rendeletet fogadtak el a Szabadka területén működő óvodák hálózatáról, és módosították a Szabadka Város Foglalkoztatási Tanácsának megalakításáról szóló határozatot.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..