home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Július 7-e
Martinek Imre
2023.07.07.
LXXVIII. évf. 27. szám
Július 7-e

Ezen a napon született 1860-ban a csehországi Kaliště településen Gustav Mahler cseh—osztrák zeneszerző, karmester.

Budapest, Terézváros — 2023. április 13.

Rendkívüli tehetséggel volt megáldva, hiszen hatévesen már komponált, és tizenöt éves korában került a bécsi konzervatóriumba. Karmesteri és operaigazgatói karrierjét húszévesen kezdte. Budapesti tartózkodását 1888 és 1891 között jegyezte fel a korabeli történetírás. Mahler a Magyar Királyi Operaház művészeti igazgatója és vezető karnagya lett. A magyar közönségnek 1889. január 29-én mutatkozott be. Nevezetesen A Rajna kincse első magyar nyelvű előadásával, melynek elején színpadi tűz ütött ki, melyet a megérkező tűzoltók és a művészek eloltottak, majd végigjátszották az operát — hatalmas sikerrel. Másnap Richard Wagner Ring-tetralógiájának másik darabja, A walkür tűz nélkül is sikert aratott. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Mahler magyarországi szolgálatának/tevékenységeinek emlékét jelenünkben egy köztéri márványtábla is méltatja. Helyszínileg a hajdan lakhelyéül szolgáló budapest-terézvárosi palota falán.

A zeneszerző 1911. május 18-án hunyt el Bécsben.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..