home 2023. december 08., Mária napja
Online előfizetés
Július 6-a
Martinek Imre
2023.07.06.
LXXVIII. évf. 27. szám
Július 6-a

Ezen a napon hunyt el 1988-ban Budapesten Péchy (született Greiner) Blanka magyar színésznő, előadóművész, író, nyelvművelő, Győr város díszpolgára (1979)…

Budapest, Fiumei úti sírkert — 2023. január 21.

1894. szeptember 21-én született Pécsett. A Színművészeti Akadémiát 1914-ben végezte el. Első szerződése a Vígszínházhoz szólt, de színészi karrierje során Budapest szinte összes drámai színházában játszott. Péchy Blanka kortársai közül kiemelkedett versmondó képességével. Ő volt Ady költészetének egyik első népszerűsítője, és ő volt az, ki Deme László nyelvészprofesszorral közösen útjára indította a Magyar Rádióban több mint 300 alkalommal sugárzott, Beszélni nehéz címet viselő nyelvművelő sorozatot is. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A színművésznő 1963-ban Kazinczy Ferencről elnevezett díjat alapított azon hivatásos beszélők (színészek, énekesek, a média szereplői), illetve pedagógusok és az ifjúság számára, akik példamutatóan szép nyelvhasználatuk (elsősorban kiejtésük) révén sokat tesznek a magyar nyelv ápolásának ügyéért. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..