home 2024. július 08., Ellák napja
Online előfizetés
Július 5-e
Martinek Imre
2024.07.05.
LXXIX.. évf. 27. szám
Július 5-e

Ezen a napon született 1850-ben Budán kvassói és brogyáni Kvassay Jenő vízmérnök, a magyar vízügyi szolgálat jelentős alakja.


Budapest, Belváros – 2023. február 26.

Gépészmérnöki tanulmányait a pesti műegyetemen, mezőgazdasági és vízépítésit pedig Magyaróváron, illetve Párizsban végezte. „1878-ban kinevezik kultúrmérnöknek, illetve megbízást kap a földművelésügyi tárcán belül az általa javasolt mezőgazdasági–vízügyi szolgálat, a Kultúrmérnöki Intézmény megszervezésére. A kultúrmérnökség működési köre kiterjedt a belvízrendezésre és -lecsapolásra, az alagcsővezetésre és az öntözésre, a mederrendezésre és a vízmosás-megkötésre, a halászati ügyek felügyeletére. Kvassay nevéhez fűződik a vízjogi törvény megalkotása (1885: XXIII. tc.).” Homlokzatán annak a budapest-belvárosi épületnek, amelynek helyén egykoron az a Nákó-ház állott, amelyben az imént megnevezett, modern kori vízjogi törvényt „megszületett”, magyar és angol nyelvű tábla található.


Budapest, Belváros – 2023. február 26.

Kezdeményezte a balatoni kikötők és a budapesti szabadkikötő megépítését, szorgalmazta a dunai vízi közlekedés fejlesztését.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Kvassay Jenő 1919. június 6-án hunyt el Budapesten. Nevét viseli egy XX. század elején épült zsilip Csepel és Ferencváros mezsgyevonalán (Kvassay-zsilip), mely vízépítményt a Duna urának is szokás nevezni. Jogosan, lévén öt budapestnyi területet véd az árvíztől. A Kvassay-zsilip biztonságban tartja és élteti a Ráckevei (Soroksári) Dunát, amire nagy szükség van, hiszen a múlt század elején, a szabályozás előtt az áradó folyó gyakran okozott pusztítást a térségben. (Külső hivatkozás: zaol.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..