home 2024. szeptember 07., Regina napja
Online előfizetés
Július 25-e
Martinek Imre
2024.07.25.
LXXIX.. évf. 29. szám
Július 25-e

„Az meglett ember, akinek szívében nincs se apja, anyja, ki tudja, hogy az életet halálra ráadásul kapja, s mint talált tárgyat vissza adja bármikor, ezért őrzi meg.” (József Attila: Eszmélet /részlet/)

Ezen a napon hunyt el 2021-ben szülővárosában, Kecskeméten Bodri Ferenc Pilinszky-díjas (2009) grafikus, realista festőművész.


Kecskemét — 2023. november 9.

1943. február 28-án született. 1961-ben érettségizett a budapest-ferencvárosi Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban nyomdagrafikus szakon, az azt követő néhány esztendőben pedig a Pannónia Rajzfilmstúdió alkalmazta fázisrajzolóként. Felsőfokú tanulmányainak idején egyik példaképe Barcsay Jenő (1900—1988) anatómiaprofesszor volt, akinek segédévé, munkatársává lett. Szülővárosába 1971-ben költözött vissza. Táblaképeket festett: olvasó és fésülködő magányos nőalakokat, anya gyermekével kompozíciókat, csendéleteket. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Életrajzírói szerint az 1970-es évek közepétől Bodri Ferenc jelentős alkotói mozzanata volt a József Attilával való lelki azonosulása is. A művész tisztelői által 2022-ben állítatott emléktáblára az Eszmélet című versből került fel idézet: „Csak ami nincs, annak van bokra, / csak ami lesz, az a virág, / ami van, széthull darabokra.” Múltvallató jegyzetünk hangzó mellékletében e költeményt — annak teljességében — Latinovits Zoltán mondja el.

Bodri Ferenc alkotói munkásságát 2021. szeptember 30-a óta a Kecskeméti Települési Értéktár is őrzi. Az értéktárba történő felvétel mellett az alábbi indoklás olvasható: „Bodri Ferenc egész eddigi — sokszor szívfájdító önpusztítással nehezített — művészi életútja egy befejezhetetlen, végtelen történetet versel, költ rajzban, képben, újra meg újra. Ezzel hozva létre egy egyedülálló, különleges művészi életművet. Kötődése Kecskeméthez és a város értékeihez példátlanul erős, egész életét meghatározta.”

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..