home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Július 25-e
Martinek Imre
2023.07.25.
LXXVIII. évf. 29. szám
Július 25-e

Ezen a napon született 1868-ban a felvidéki Eperjes városában Sándy Gyula építészmérnök, műegyetemi tanár.

 

Hódmezővásárhely — 2023. április 15.

A historizmus fénykorába és a műemlékvédelem hőskorába „csöppenő” Sándy a középkori építészet elszánt híve, Steindl Imre mellé szegődött, aki révén még hallgatóként néhány kőfaragótervével részt vehetett az Országház építésében. Pályakezdőként egyetemi professzoránál, Pecz Samunál helyezkedett el, ahol csakhamar fontos tényezővé vált. Erős hivatástudata mellett szenvedélye volt a fényképezés, az első gépét maga tervezte és építette. Az általa tervezett épületeket építés közben is fotografálta, dokumentálta. Idővel számos társadalmi, szakmai és egyházi tisztséget töltött be: volt a Magyar Mérnök és Építész Egyesület titkára, a Magyarországi Evangélikus Egyház főépítésze (és így számos budapesti és Pest környéki evangélikus templom tervezője), egyúttal számtalan cikket publikált, részt vett az első hivatalos építési szabályzat létrehozásában is. Ezeken felül igyekezett minden létező fórumot igénybe venni, hogy egy-egy budapesti épület vagy városrész hibáit orvosolják. Feljegyzések szerint több mint félszáz templomot tervezett, melyből harminchat meg is épült. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Az 1924 és 1927 között épült kispesti evangélikus templom; tervezője Sándy Gyula; Budapest, Kispest — 2022. augusztus 30.

A mester által tervezett jelentős objektumok között találjuk egyebek között a hódmezővásárhelyi Református Főgimnázium épületét…


Az 1897 és 1898 között épült hódmezővásárhelyi Református Főgimnázium; tervezője Sándy Gyula; Hódmezővásárhely — 2015. június 7.

…illetve a győr-nádorvárosi evangélikus templomot (a fakupolával fedett téglatemplom a magyar népies szecesszió kiemelkedő alkotása) is.


Az 1940 és 1944 között épült győr-nádorvárosi evangélikus templom; tervezője Sándy Gyula; Győr, Nádorváros — 2023. július 22.

Sándy Gyula 1953. június 12-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..