home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Július 24-e
Martinek Imre
2024.07.24.
LXXIX.. évf. 29. szám
Július 24-e

Ezen a napon született 1858-ban Pesten Ábel Jenő János klasszika-filológus, egyetemi tanár, a görög tanulmányok úttörője Magyarországon, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1882).


Budapest, XI. kerület /Szentimreváros/ — 2023. szeptember 21.

Nevéhez számos klasszikus — antik és reneszánsz kori — szöveg kiadása fűződik. A magyarországi humanizmus történetére, a középkori latin irodalomra és a görög epikusok kézirataira vonatkozó kutatásai változatlanul nagy jelentőséggel bírnak. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Ábel Jenő 1889. december 13-án hunyt el Budapesten. Az 1962-től megrendezett „Ókortudományi Társaság országos tanulmányi versenye latint második éve tanuló középiskolások számára” 2001-től az ő nevét (Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Verseny) viseli. (Külső hivatkozás: abeljeno.elte.hu) A Szentimrevárosban (Budapest XI. kerülete) a róla elnevezett utcában egy emléktábla utal korszakalkotó munkásságára.


Budapest, XI. kerület /Szentimreváros/ — 2023. szeptember 21.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..