home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Július 24-e
Martinek Imre
2023.07.24.
LXXVIII. évf. 29. szám
Július 24-e

Ezen a napon hunyt el szülővárosában, Budapesten 1988-ban Elek Ilona kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok magyar tőrvívó; a magyar sport első női olimpiai aranyérmese.

Budapest, Belváros — 2023. június 16.

1907. május 17-én született. Eredetileg zongoraművész szeretett volna lenni, de a vívás érdekében erről lemondott. Nem szakadt el teljesen a muzsikától, sok táncdalnak volt a zeneszerzője — a többi közt Szécsi Pál Nem tudja a jobb kéz című dalának is.

Az 1936-beli berlini olimpián huszonegy mérkőzéséből csak hármat vesztett el, ami elegendő volt az első hely megszerzéséhez, ezzel a magyar sport első női olimpiai aranyérmese lett. Tizenkét év múltával ezt a bajnoki elsőségét a londoni olimpiai játékokon védte meg. Elek Ilona összesen hatvanhárom alkalommal volt magyar válogatott. 1937 és 1956 között hat világbajnokságot (ebből öt csapataranyat), öt Európa-bajnoki elsőséget és tíz magyar bajnoki címet nyert. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..