home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Július 23-a
Martinek Imre
2024.07.23.
LXXIX. évf. 29. szám
Július 23-a

Ezen a napon hunyt el 1876-ban Újpesten csokalyi Fényes Elek magyar statisztikus, közgazdasági statisztikai és földrajzi író, a honismereti szemlélet és munkálkodás magyarországi megteremtője, az ország közgazdasági statisztikájának első jelentős képviselője.


Budapest, II. kerület /Országút/ — 2023. szeptember 30.

A református nemesi felmenőkkel bíró család sarja a Bihar megyei Csokaly faluban született 1807. július 7-én. Tanulmányait Debrecenben, Nagyváradon (bölcsészetet) és Pozsonyban (jogot) végezte, majd 1836-ban Pesten telepedett le, statisztikai munkásságot folytatva. „Munkáiból ismerték meg a kortársak a korabeli Magyarország gazdasági, népességi, statisztikai állapotát. A nemzet anyagi és szellemi erőforrásainak számbavételén túl fejlődésében ábrázolta az ország állapotát, összehasonlította a külföldi viszonyokkal, hogy az elmaradottság még jobban szembetűnjék. Műveinek leíró része hatalmas értékű néprajzi forrás is.” (Külső hivatkozás: Wikipédia


Budapest, II. kerület /Országút/ — 2024. június 18.

Bár a halálos ítéletet sikerült elkerülnie, Fényes Elek pályája megtört, a szabadságharc után mellőzött lett. Elképzelései 1867 után (mely esztendő egyúttal a kiegyezés éve is) főként Keleti Károly (1833—1892), a Központi Statisztikai Hivatal alapítója munkásságában valósultak meg.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..