home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Július 23-a
Martinek Imre
2023.07.23.
LXXVIII. évf. 29. szám
Július 23-a

Ezen a napon hunyt el 2007-ben Berlinben Tábori György (nemzetközileg ismert nevén: George Tabori) magyar író, forgatókönyvíró és színházi rendező, a XX. századi világszínház meghatározó alakja.

Budapest, Józsefváros — 2023. április 21.

Budapesten született, 1914. május 24-én. 1947-ben az USA-ba költözött. Az ő nevéhez fűződik Alfred Hitchcock 1953-ban forgatott I Confess című filmje forgatókönyvének megírása. Az 1950-es, 1960-as években több darabját állították sikerrel színpadra New Yorkban. Az elsőt (Menekülés Egyiptomba) 1952-ben a Music Boxban, Elia Kazan rendezésében. Saját művein kívül színpadi kollázsokat állított össze más szerzők, például Bertold Brecht műveiből, akit személyesen ismert, miként Thomas Mannt is. (Külső hivatkozás: Wikipédia és mek.oszk.hu)

Tábori György 1958-ban megírt, The Journey (Utazás) című regényéből egy évre rá amerikai film is született, világhírű színészekkel a főszerepben. A könyv és a film alapján készült el ez az egyedülálló darab, melyet 1996-ban állított színpadra a Bakáts téri szabadtéri színpadon a néhai Rockszínház és a Madách Színház társulata. A videófelvétel is ott készült.

Fényképezte: Györffi Réka Sarolta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..