home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Július 2-a
Martinek Imre
2024.07.02.
LXXIX.. évf. 26. szám
Július 2-a

Ezen a napon született 1936-ban Budapesten Hofi (eredetileg: Hoffmann) Géza Kossuth- (1998) és kétszeres Jászai Mari-díjas (1970 és 1973), valamint Karinthy-gyűrűs (1979) magyar humorista, előadóművész, színművész, érdemes (1977) és kiváló művész (1988), a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja. Kőbánya és Terézváros díszpolgára…

„A korrupció az, amiből kihagynak.”


Budapest, Terézváros /Anker köz/ — 2022. december 27.

A magyar kabaréműfaj külön úton járó, kiemelkedő népszerűségű mestere, aki önálló produkcióival, rendkívül összetett humorával egyéni stílust teremtett. Előadásaiban kérlelhetetlen pártatlansággal illette kritikával a társadalom működését, az aktuális politikai rendszer visszásságait, valamint rendszeresen ráirányította a figyelmet a legkülönbözőbb kulturális jelenségek és trendek káros hatásaira.

Hofi a rendszerváltás után is töretlen sikerrel lépett fel. A műsorainak hangvétele, stílusa, egyéni humora alapjában változatlan maradt. Hatvanadik születésnapja alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki művészi pályája elismeréseként. 1997-ben beválasztották a magyar színművészet örökös tagjai közé.


Budapest, Terézváros /Mikroszkóp Színpad/  - 2023. február 26.

Utolsó fellépése 2002. április 7-én volt a fővárosi Madách Kamara Színházban. Három nappal később (2002. április 10-én) végleg átlépett a halhatatlanok égi társulatába. Hofi Géza emlékét méltatva egy, a naprendszerünknek a Mars és a Jupiter pályája közötti aszteroidaövében 2005. április 28-án felfedezett kisbolygót róla nevezték el.  (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..