home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Július 18-a
Martinek Imre
2023.07.18.
LXXVIII. évf. 28. szám
Július 18-a

Ezen a napon hunyt el 1948-ban Budapesten Telcs (eredetileg: Teltsch) Ede magyar szobrás, éremművész, akinek munkássága valósággal összeforrt a világvárossá fejlődő Budapest jeles személyiségeinek életével.

Budapest, XII. kerület, Németvölgy — 2023. június 16.

1872. május 12-én született Baján. Lévén szülei kicsi korában Szabadkára költöztek, a későbbi művész gyermek- és ifjúkori élményei ehhez a városhoz kötődtek. Gimnazista korában ugyan még festő szeretett volna lenni. Feljegyeztetett, miszerint bár az ifjú Ede az iskolában nem volt mintatanuló, alkotói tehetsége igen korán kitűnt. „Sajátos, hogy egy alkalommal még rajzból is megbukott — a kötelező, száraz rajzfeladatoknál ugyanis sokkal jobban szerette a magyarság nagyjainak arcképeit rajzolgatni.” (Külső hivatkozás: pestbuda.hu) Pályája végül a szobrászat felé orientálódott.

Első munkái magyar típusú zsánerfigurák, életképek és portrék voltak. Architektonikus műveket, díszítőszobrokat mintázott nagyobb középületekre, a plasztikai díszítésekben is nagy szerepe volt (lásd: a Zeneakadémia homlokzatának díszítőszobrai 1907-ből).

Budapest, Zeneakadémia — 2023. július 1.

Köztéri szobrai közül mindenképp említést érdemel a Kecskemét főterén felállított, dátumra pontosan 1906. július 1-jén felavatott Kossuth-szobor is, illetve az utókor által falualapítóként is tisztelt Szilágyi Dezső (1840—1901) magyar jogásznak, politikusnak, Magyarország hajdani igazságügy-miniszterének a délvidéki/vajdasági Szilágyi faluparkjában található büsztje.


Kecskemét — 2023. február 17.


Szilágyi – 2022. szeptember 2.

Telcs Edének a magyar éremművészet megteremtésében is úttörő szerepe volt: egész érmésznemzedéket nevelt fel. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..