home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Július 15-e
Martinek Imre
2024.07.15.
LXXIX. évf. 28. szám
Július 15-e

Ezen a napon született 1861-ben Debrecenben dr. Győry István, a kertészeti tanintézet tanára, agrokémikus, gyógyszerész, a kertészeti technológia magyarországi megteremtője.

(Budapest, XI. kerület /Budai Arborétum/ — 2023. szeptember 28)

„1893-ban kidolgozott arzénmeghatározási eljárásával (Győry-módszer) a bromatometriás titrálás alapját rakta le. Megszervezte a Tanintézet Kertészeti Technológiai Tanszékét. Megszerkesztette a hordozható vízfürdős pálinkaüstjét és a háztartási aszaló berendezését. Szakirodalmi munkássága a kertészetre is kiterjedt; hosszabb ideig a Kertészet és a Gyümölcskertész című lapok szerkesztője, illetve munkatársa volt.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Dr. Győry István 1954. június 27-én hunyt el Budapesten.

(Budapest, XI. kerület /Lágymányos/ — 2024. június 19.)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..