home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Július 14-e
Martinek Imre
2024.07.14.
LXXIX. évf. 28. szám
Július 14-e

Ezen a napon született 1826-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Bűd (mai nevén: Tiszavasvári) városában Vasvári (eredeti nevén: Fejér) Pál író, történész, pedagógus, filozófus, politikus, forradalmár, a „márciusi ifjak” egyik vezéralakja, honvéd őrnagy.

(Budapest, Józsefváros /Magyar Nemzeti Múzeum/ — 2022. december 27.)

A Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőfeljárójának északi falán felhelyezett domborműves emléktábláján az alábbi időt álló felvéset olvasható:

„A márciusi ifjúság szónoka a szabadságharc vértanúja e helyről hirdette 1848. márc.15-én a magyar feltámadást. 1826   1926 Emelte Budapest székesfőváros és a magyar társadalom áldozatkészségéből a Vasvári Pál Kör”

Vasvári Pál életébe a Wikipédia vonatkozó szócikke mellett egyebek között egy 2020-ban megjelent erdélyi, helytörténeti elemekkel gazdagon átszőtt, Kalotaszegi adalékok 1848-49-hez Vasvári Pál emléke című tanulmányon keresztül is betekintést nyerhetünk.

(Körösfő, Kalotaszeg /Erdély/ — 2008. augusztus 8.)

Vasvári Pál honvéd őrnagy az 1849. július 6-án jegyzett, csapatának a román fölkelőkkel vívott csatában kapott halálos sebet. Az észak-erdélyi Havasnagyfalu közelében. Földi maradványai sohasem kerültek elő.

Az emlékére avatott körösfői kopjafán ottjártunkkor (2013 augusztusában) magyar és román felvésetet találtunk. Egybehangzó üzenettel: „A nemzetek együtt, egymás mellett akarnak emelkedni, nem pedig egymás romjain.”

(Körösfő, Kalotaszeg /Erdély/ — 2013. augusztus 7.)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..