home 2023. december 06., Miklós napja
Online előfizetés
Július 14-e
Martinek Imre
2023.07.14.
LXXVIII. évf. 28. szám
Július 14-e

Ezen a napon született a Bács-Kiskun vármegyei Újkécske városában (ma Tiszakécske) 1905-ben Werner Alajos római katolikus lelkész, zenepedagógus. A Musica Sacra és Regnum Marianum apostola, a máriaremetei kegyhely kántora és lelkipásztora (1953—1978).

Máriaremete — 2022.július 14.

1928. június 17-én szentelték pappá. Ezután Rómába került, ahol 1933-ig magas fokú zenei tanulmányokat folytatott. Az ott szerzett képesítéseit hamarosan szülőhazájában kamatoztathatta. Szombathelyen (1934-ben) a Schola Cantorum Sabariensis kórust szervezte meg, Budapesten (1944-ben) pedig a Schola Regiát. Ez utóbbi kórus tagjaival a próbákat a lebombázott és félig romba dőlt házakban tartotta. 1948-ban a Regnum Marianum hitoktató központ házfőnöke lett, egy év múlva azonban a kommunista hatalom megszüntette a közösséget, így Werner Alajost Máriaremetére helyzeték káplánként és kántorként. Természetesen ott is kiépített egy kórust, mellyel nagy sikert aratott. 1961 és 1968 között két ízben is letartóztatták, illetve többéves börtönre ítélték. Raboskodása idején írta meg Mercedes miséjét a Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletére, mely a második leggyakrabban használt ordinárium Magyarországon a római katolikus miséken. Kiszabadulása után részt vett a második vatikáni zsinatot követő reformmozgalmakban, ami az ő részéről abból állt, hogy több társával együtt részt vett a liturgikus énekek magyarra fordításában. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Werner Alajos 1978. november 8-án hunyt el Budapesten. Nyugvóhelye Máriaremetén van a kegytemplom melletti kertben.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..