home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Július 13-a
Martinek Imre
2024.07.13.
LXXIX. évf. 28. szám
Július 13-a

Ezen a napon született 1948-ban Szentpétervárott (akkoriban: Leningrádban) El Kazovszkij (eredeti nevén: Jelena Kazovszkaja) orosz származású, Munkácsy Mihály- (1989) és Kossuth-díjas (2002), magyar festőművész, grafikus, díszlet- és jelmeztervező.

(Budapest, Belváros — 2023. június 16.)

Magyarországra 1964 nyarán költözött. A Képzőművészeti Főiskola festő szakát 1970 és 1977 között végezte el. „Festészettel, installációval, performance-szal, díszlettervezéssel foglalkozott, könyvekben, szaklapokban jelentek meg grafikái. Képein titokzatos, jellegzetesen önálló mitológiát teremtett. Állandó jelentéssel bíró motívumokkal dolgozott, motívumait a görög mitológiából, a Távol-Kelet világából és magából az emberi létből merítette.”

Ars Poeticájában azt vallotta, hogy „a művészeti alkotásoknak semmi köze a művész életéhez a közönség olvasatában. A szerző életének ismerete nélkül is meg kell, hogy állja helyét bármely képzőművészeti alkotás. Rendkívüli módon emberközpontú volt az ő művészete, a Dzsan Panoptikum című performansz-sorozatában mintegy tértől és időtől függetlenítve mutatja be az embert. Minden ember önmaga és más(ok) műemléke, tehát minden emberre vonatkozik a műemlékvédelem.”

Műveit jeles közgyűjtemények őrzik: Budapesten, Szombathelyen, Kecskeméten, Pakson, Szolnokon, Székesfehérvárott, Győrött, Ausztriában, illetve Lengyelországban.

(Külső hivatkozások: Wikipédia)

El Kazovszkij 2008. július 21-én hunyt el Budapesten. 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..