home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Július 12-e
Martinek Imre
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 28. szám
Július 12-e

Jó orvos volt s jó hazafi. Mert tudta: a szabadság nélkül béna a nép s nem gyógyul a beteg.” (Keresztury Dezső, 1979)

Balatonfüred — 2022. július 26.

Ezen a napon hunyt el 1876-ban Budapesten dr. Orzovenszky (eredetileg Orzovenszki) Adolf János Károly sebész, fürdőorvos.

1815. április 28-án született Pakson. Az 1848—49-es forradalom és szabadságharc alatt Görgei Artúr hadtesténél volt orvos-őrnagy, ezért fogságba került, de 1850-ben megkegyelmeztek neki. Ezután gyakorló orvos volt Pesten. 1853-tól Balatonfüreden fürdőorvosként működött, ahol több új gyógymódot elsőként vezetett be: az úgynevezett birkasavókúrát tüdőbetegségre, a balatoni iszapot pedig bőrbetegségek és reumatikus fájdalmak kezelésére használta. Javasolta a fedett sétány, a parkok kialakítását, a hidegfürdők számának emelését, úszóiskola létrehozását úszómester irányításával, bevezettette a csendrendeletet.

(Külső hivatkozás: epa.oszk.hu)

Balatonfüredi anzix. Balatonfüred — 2022. július 26.

Elhivatott munkásságáról egyebek között az is feljegyeztetett, hogy „a füredi vendéglősökkel egyeztette a menüt az egészségesebb táplálkozás érdekében, a minőséget rendszeresen ellenőrizte. Betegeit arra ösztönözte, hogy gyógyulásuk érdekében tegyenek vízi- és szárazföldi kirándulásokat. Szorgalmazta, hogy a parti nádast kiirtsák és parkokat alakítsanak ki.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..