home 2024. július 18., Frigyes napja
Online előfizetés
Július 11-e
Martinek Imre
2023.07.11.
LXXVIII. évf. 27. szám
Július 11-e

Ezen a napon nursiai Szent Benedek apátra, a bencés rend alapítójára, Európa fővédőszentjére emlékezünk.

Kecskemét — 2023. február 17.

Benedek a Szabin-hegyek között fekvő umbriai kisvárosban, Nursiában született az V. század második felében. Rómában nevelkedett és tanult, ám tanulmányai befejezése előtt, elrettenve az ottani erkölcstelen élettől, visszavonult. Az imádság embere volt. Háromévi magánya után a környék lakosai tömegesen keresték föl lelki ügyeikkel, számos tanítványa lett. Később — a hagyomány szerint 529-ben — Monte Cassino hegyén telepedett le végleg, és megalapította ma is híres kolostorát. Itt írta meg a közösségben élő szerzetesek szabálykönyvét, a Regulát, a szerzetes atyák tanításának és saját élettapasztalatainak felhasználásával. A keresztény Nyugat számára a benedeki Regulát követő szerzetesek, a bencések teremtették meg a szerzetességet. Szent Benedek fiainak jelentős szerepe volt Európa megtérítésében és kultúrájának kialakításában. Benedek 547. március 21-én halt meg. III. Honorius pápa avatta szentté 1220-ban. Mérgezések, tűzvész, varázslás, láz, vese-, fog- és epebetegségek ellen könyörögtek hozzá, emellett a haldoklók, iskolás gyermekek, bányászok, barlangkutatók, rézmetszők patrónusa.

Szent VI. Pál pápa 1964. október 24-én Európa fővédőszentjévé nyilvánította. Ünnepét a nagyböjtből kiemelve július 11-ére tették át. (Külső hivatkozás: magyarkurir.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..