home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Juhászvasárnap a járáson
Tóth Lívia
2011.05.18.
LXVI. évf. 20. szám
Juhászvasárnap a járáson

Bogdán Zsófia átveszi a fődíjat''Közhírré tétetik! Adatik tudtára mindenkinek: nagy nap ez a mai! Tudja meg az ország-világ apraja-nagyja, hogy ma vagyon Felsőhegyen a X. Nemzetközi Birkanyíró és Birkapörkölt-főző Verseny napja! -- harsogta sűrű dobpergetés közepette az oromparti já...

Bogdán Zsófia átveszi a fődíjat

''Közhírré tétetik! Adatik tudtára mindenkinek: nagy nap ez a mai! Tudja meg az ország-világ apraja-nagyja, hogy ma vagyon Felsőhegyen a X. Nemzetközi Birkanyíró és Birkapörkölt-főző Verseny napja! -- harsogta sűrű dobpergetés közepette az oromparti járáson, a Csordakút mellett felállított színpadról a nagyszabású esemény rendszeres résztvevője, Novák Gyula, a magyarországi Rákóczifalva kisbírója. Május 15-én, a felsőhegyi Juhásznapok jubiláris rendezvényén az egybegyűlteket Širková Anikó, Zenta község polgármester asszonya, Rácz Szabó László, a községi képviselő-testület elnöke, Lódi Gábor parlamenti képviselő, Szabó József, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója, Novák Károly, a Gazdakör juhász szakágának az elnöke és åsz Szabó Imre főszervező köszöntötte.

A legjobb nyíró munka közben - Barát István fotói

Ennek a sajátságos fesztiválnak köszönhetően Felsőhegy nem egy jelentéktelen kis falu többé, hiszen az idesereglő külföldi és hazai érdeklődők révén ismertté vált. Az összejövetel a paraszti élethez kötődő hagyományok ápolása, valamint azoknak a szokásoknak a továbbéltetésén kívül, amelyek erre a vidékre és az itt élő népességre jellemzőek, a barátkozásnak és a családi programnak is helyet ad, de bővíti a község turisztikai kínálatát is. Ezen a vasárnapon is hatalmas tömeg hullámzott a kirakodóvásár színes sátrai és a vidám főző társaságok ''utcái” között. A hétvégi szórakozást ezúttal az eső sem zavarta meg, némi bosszúságot csak a fel-feltámadó szél okozott, mely az emberek szemébe sodorta a puszta porát és a füstöt.
Az egész napos programban bemutatkoztak a község műkedvelői, de itt voltak a muzslyai és a felsőhegyi ostorpattogtatók, a zentai Szent Longinusz Középkori Hagyományőrző Egyesület haditornászai. A vállalkozó szelleműek többek között pásztorbotugrálásban, malacfogásban, szamaragolásban és sörivásban próbálhatták ki az ügyességüket. A bírálóbizottságok tejtermékeket, juhászpálinkákat kóstolgattak -- ebben a kategóriában a törökkanizsai Szerda Dénes birse vitte el a pálmát, és eldöntötték, ki díszítette fel a legtetszetősebben a juhászkunyhót és udvart. A tizedik év alkalom volt arra is, hogy köszönetet mondjanak mindazoknak, akik az elmúlt időszakban hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.
Az egyik leglátványosabb megmérettetés minden évben a kézi birkanyírás, melyre az idén tizennyolcan neveztek be. Az első helyet a felsőhegyi Üveges Lajos szerezte meg, második lett az oromhegyesi Fehér Károly, harmadik a szanádi Zubrecki Stevo. A jószágkiállítás győztesének Lőrinc Károlyt kiáltották ki.
A főzőversenyen mintegy százötven csoport, illetve szakács mérte össze tudását. A birkapörköltek között a társadalmi zsűri és a szervezőbizottság tizenegy első díjat osztott ki, azonkívül a szakmai zsűri is számos különdíjat ítélt oda. A pusztai ételek készítésében a felvidéki, nemesócsai Molnár János pásztorbabja, az egyéb étkek közül viszont a zentagunarasi Hagyományápolók vadnyulas, szalonnás tarhonyája bizonyult a legízletesebbnek, a pecsenyesütő mesterek között Nagypál Nándor diadalmaskodott. A birkapörköltet kisbográcsban főzők közül első lett a Rejtélyes fakanál, második a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, harmadik a zentai Rozetta Kézműves Társaság csapata, a nagybográcsos kategória legjobbjai a Dús Hús csapat, SD Martonos és Árok Mária, a fődíjat viszont a zentai Bogdán Zsófia vihette haza.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..