home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Juhászok juhászról regélnek
Dr. Csermák Zoltán
2024.05.07.
LXXIX.. évf. 18. szám
Juhászok juhászról regélnek

Juhász Gábor Tudom én már… című mesekötetét régi barátom, Goldschmied József művelődésszervező ajánlotta figyelmembe, s rögvest megtetszett. A Juhász zenekar részvétele különösen vonzóvá tette számomra a könyvet, hiszen anyaintézményem, a Hagyományok Háza fontos, állandó partnere, egyik alapítója, Juhász Gyula pedig kollégám.

Szécsi Viktória óvoda- és táncpedagógus ajánlásban ez áll: „A dalos mesekönyv már megnevezésében is elárulja, hogy nem szokványos mesekönyvről van szó. Ez a könyv több szinten is fejlesztő hatással van kicsikre és nagyokra is egyaránt. Amellett, hogy a történet érdekes és figyelemfelkeltő, pedagógiai szempontból is igen komplex.”

A jól felépített írás egy juhászlegény kalandjait meséli el. A juhászszakma a népmesékben igazán népszerű, ne feledjük János vitéz történetét, a csillagszemű juhász megpróbáltatásait vagy Mátyás király igazmondó juhászát. A mi birkapásztorunk sztorija a Cherchez la femme! (Keresd az asszonyt!) ősi mondáshoz kötődik, hiszen hősünk ugyancsak kedvelné a szebbik nemet, de csak rátarti teremtések kerülnek útjába: mindegyikük kikosarazza. Úgy érzi — ha nősülni akar —, szakmát kell váltania, így lesz belőle szabó, majd beáll huszárnak, ezután suszternek tanul, boltosként helyezkedik el, a végén pedig tiszai halászként „fogja ki” végre a feleségét.

A szocializmusban az ilyen munkaerőre mondták, hogy vándormadár, manapság változott a munkaerő-mobilitás megítélése, és a juhász gyakori profilváltása akár trendinek is mondható. A sok hivatás bemutatásának célja pedig az, hogy ismert énekekkel illusztrálja a juhászlegény útját. A dalfüzérben fellapozhatjuk A juhásznak jól van dolga, a Három szabó legények vagy az Állj be, pajtás, katonának című népdalokat, s amikor már a Juhász zenekarra céloznak, akkor annak törzshelye, A horgosi csárda kerül a figyelem középpontjába.

E dalokat meg is lehet hallgatni, ha rákattintunk a QR-kódra: a zenekar azonos címre hallgató lemezében gyönyörködhet a nyájas olvasó.

A szöveg és a zene mellett a könyvecskét a délvidéki karikaturista, Szalai Attila rajzai teszik még kívánatosabbá. Mindegyik skicce kis műremek, és hűen simul a tartalomhoz.

A kötet a szabadkai Hét Nap Lapkiadó Kft. gondozásában jelent meg, hetilapjában pedig a Zene füleimnek sorozat is évek óta olvasható. Egyébként a kiadványt a budapesti Írók Boltja is forgalmazza: talán nem véletlenül, hiszen annak a helyiségében rendezték fél évszázada az első táncházat, mely a Juhász zenekar sorsát is megpecsételte.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..