home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jubileumi találkozások a dél-bánsági szórványban
2012.04.25.
LXVII. évf. 17. szám

Érseki intelmekMottó: ''Nem az a fontos, amink van, hanem az, aminek a részesei lehetünk!”Jubileumi, tizedik találkozóját tartotta meg a dél-bánsági Sándoregyházán a HÁLÓ néven ismert Katolikus Közösségek Hálózata. Mint ismeretes, az emberek és közösségek kapcsolatainak bővítés...

Érseki intelmek

Mottó: ''Nem az a fontos, amink van, hanem az, aminek a részesei lehetünk!”
Jubileumi, tizedik találkozóját tartotta meg a dél-bánsági Sándoregyházán a HÁLÓ néven ismert Katolikus Közösségek Hálózata. Mint ismeretes, az emberek és közösségek kapcsolatainak bővítésére hivatott mozgalom tizenegy évvel ezelőtt érkezett ebbe a régióba.
A toborzóra Basa Gergely dél-bánsági ''bogozó” aktív szervezői és moderátori szerepvállalásával került sor. Ezúttal már az Európai Unió társfinanszírozásában, ugyanis a Magyarország-Szerbia IPA határon átnyúló együttműködési Eunity program Jó szomszédok a közös jövőért nevet viselő projektumának értékelőbizottsága kedvező elbírálásban részesítette a HÁLÓ vajdasági leányágazata és a szegedi KatHáz Kft. partnerségben, egy évvel ezelőtt közösen felterjesztett pályaművét. A falu Szent Vendel-plébániatemplomának vonzáskörében elképzelt egész napos rendezvény időpontja ezúttal is húsvét második szombatjára esett.
Meghívott előadóként msgr. dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek érkezett, és előadását Az emmauszi úton címet viselő témára építette. Kiemelve azt is, hogy egykoron az adott szónak és őszinte kézfogásnak sokkal nagyobb súlya/hitele volt, mint napjaink egyre tornyosuló papírhegyein lévő (fel)jelentéseknek... A nyolc lelkész segédletével celebrált ünnepi szentmise a részvevők regisztrálása, majd az intelmekkel is gazdagon átszőtt püspöki és főszervezői köszöntők után kezdődött. Az eseményen huszonkét, országhatáron inneni és túli település küldöttsége vett részt, de jelen volt Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is, valamint a budapesti székhelyű Reformátusok Lapja hírlapírói, akik a mozgalom ökumenikus arculatáról küldtek helyszíni jelentést. A sajtósok közül egyébként a rendezvényt a Pancsovai Tv Magyar Percek stábján kívül az al-dunai portyán levő MTVA forgatócsoportja is követte. A pápai himnusz és a nemzeti ima mellett a székely himnusz akkordjai is felcsendültek az iskolai anyanyelvápolást is végző kántornő diákjainak és a templomi kórus tagjainak ajkán, hagyományos orgona-, illetve gitárkísérettel.
Noha a mindvégig szemerkélő eső miatt a tervezett falujárás elmaradt, a délutáni órákra bejelentett szociológiai és kulturális felhozatal a tervezettnél is sokrétűbbre és mozgalmasabbra sikeredett a falu művelődési otthonában. Néhány produkció erejéig nemcsak a helyi Moša Pijade iskola legfiatalabbjai mutatkoztak be magyar és paltyén motívumú népitánc-koreográfiákkal, dallal és ünnepméltató versekkel, hanem fellépési lehetőséget kaptak a kung-fu küzdősport ún. Wing Tzun ágazatát ápoló pancsovai fiatalok is, valamint a szépemlékű templomépíttető Bonnáz Sándor csanádi püspök nevével fémjelzett helybéli magyar művelődési egyesület húszfős kórusa. Bábel érsek úr délelőtti intelmeihez hasonlatosan Nikowitz nagykövet úr is anyanyelvük ápolására, magyarságuk megőrzésére kérte a helyieket, és az eddiginél is szorosabb együttműködésre bátorította a három al-dunai székely falu közösségét.
A részvevők legkitartóbbjai az ún. kiscsoportos beszélgetésekben is ''megmártózhattak”. A bensőséges találkozót ezúttal is a szakmai értékelések, valamint a tarisznyázható gondolatok megfogalmazása kerekítette teljes egésszé - a legközelebbi találkozásig.

e

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..