home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jubileumi bélyegkollekció
Talpai Lóránt
2021.11.04.
LXXVI. évf. 44. szám
Jubileumi bélyegkollekció

140 éves diplomáciai kapcsolat — Évek óta alacsony az infláció — Meghosszabbítják az utazási utalványok határidejét

140 éves diplomáciai kapcsolat

A Szerbiai Posta bemutatta azt a bélyegkollekciót, amelyet Szerbia és az Egyesült Államok kölcsönös diplomáciai kapcsolatfelvételének 140. évfordulója alkalmából készítettek. A bélyeg fő motívuma egy sas, melynek széttárt szárnyain az amerikai és a szerb zászlók mintázata rajzolódik ki. A posta múzeumában megtartott bemutatón Anthony Godfrey amerikai nagykövet megköszönte a gesztust, és kiemelte a két ország közötti remek politikai, gazdasági viszonyt. Beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Szerbia európai uniós csatlakozási terveit, és ezt elősegítendő 2020-ban mintegy 40 millió dollárral segítette az országot. A bélyegkollekció egy külön erre a célra készített díszdobozos változatát Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök is megkapta. (Tanjug)


Fotó: Posta Srbije 

 

Évek óta alacsony az infláció

Szerbiában immár hetedik esztendeje 2 százalék körüli az infláció, tehát az ország egy lépésre van a befektetést ajánló besorolástól — jelentette ki Jorgovanka Tabaković jegybankelnök. Értékelése szerint Szerbia a korábbi években a külföldi kölcsönökre 7 százalékos kamatot fizetett, mely mára 1,5 százalék körülire, a hazai dináralapú hitelek kamata pedig szinte a harmadára csökkent. Az idei magasabb inflációt külső tényezők befolyásolják, mint például a megnövekedett energiaárak és a drágább mezőgazdasági termékek. Szerbiában az idén 3 milliárd euró értékben valósult meg külföldi befektetés. Ez a mérték még elmarad a járvány előtti csúcstól, mely 2019-ben 3 milliárd 800 millió eurót tett ki” — hangoztatta Tabaković. A jegybank vezetője arról is szólt, hogy Szerbia az elmúlt években jelentősen növelte aranytartalékait is, melyek jelenleg 37 tonnát tesznek ki. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Meghosszabbítják az utazási utalványok határidejét

A világjárvány miatt elhalasztott utazások helyett kiállított utazási utalványoknak eddig mintegy 70 százalékát használták fel Szerbia polgárai. Tatjana Matić kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs miniszter az utalványokkal kapcsolatban elmondta, azok az országok, amelyek nem hoztak megfelelő beutazási szabályokat, illetve nem ismerték el a nemzetközi oltási bizonylatokat, a tervek szerint meghosszabbítják az utalványok felhasználhatóságának 2022. január 15-ei határidejét. Kiemelte, egyelőre Görögország az egyetlen állam, mely jelezte, hogy nem tervezi életbe léptetni ezt az intézkedést, de Franciaország, Málta, Olaszország, Bulgária és Spanyolország kész fogadni az utalvánnyal érkező turistákat január 15-e után is. Azoknak a turistáknak, akik nem tudták felhasználni az utalványt, a turisztikai irodák kötelesek visszatéríteni a befizetett összeget. (Szerbiai RTV, Tanjug)


Fotó: mondo.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..