home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
József Attila emlékét idézve
Tóth Lívia
2010.09.15.
LXV. évf. 37. szám
József Attila emlékét idézve

A panzió - innen indult el utolsó sétájára József Attila - Barát István fotóiBalatonszárszó rendezett családi nyaralóhely Somogy megyében, a Balaton déli partján. Neve összekapcsolódik József Attila tragikus halálával. A költo utolsó szárszói lakhelye ma emlékmúzeum. A település lakossága a...

A panzió - innen indult el utolsó sétájára József Attila - Barát István fotói

Balatonszárszó rendezett családi nyaralóhely Somogy megyében, a Balaton déli partján. Neve összekapcsolódik József Attila tragikus halálával. A költo utolsó szárszói lakhelye ma emlékmúzeum. A település lakossága az április 11-ei költészet napi rendezvényen kívül is megemlékezik a költorol.
Ott jártunkkor Balatonszárszó semmiben sem különbözött a többi Balaton-parti nyaralóhelytol. Eloször a vasútállomásra mentünk. A vonatra várók bizonyára nem értették, miért kell a helységnevet jelzo feliratot olyan gondosan és többször lefényképezni. Én meg azt nem tudom felfogni, hogyan lehet Balatonszárszón nyaralni úgy, hogy az embernek ne jusson eszébe - akár napjában többször is - József Attila. Vagy a szomszédos Balatonszemesen a színészkirály, Latinovits Zoltán.
A szárszói vasútállomással szemben, a tóparti parkban találtuk meg a József Attila-emlékmuvet, amelyhez a Balaton nyugodt, alig fodrozódó vize szolgáltatott fenséges hátteret. Ortutay Tamás szobrászmuvész és Sarkady Mária építész alkotását 1998-ban állították fel. A ''szerelvényen” a költo versei olvashatóak. Miután végigböngésztem minden oldalról, elindultunk megkeresni a József Attila Emlékmúzeumot. Az épület, a balatonszárszói villasoron levo, egykori Horváth-panzió, ahol József Attila életének utolsó heteit töltötte (1937. november 5. - december 3.), kellemes, nem túl hosszú sétával közelítheto meg. Közben lehet azon borzongani, hogy talán o is éppen ezen az úton lépkedett azon a végzetes délutánon.
A múzeumban volt egypár látogató, vagyis nem csak én idéztem meg ezen a meleg augusztusi délutánon a tragikus sorsú költoóriás emlékét. A tárlaton fotók, iratok, kéziratmásolatok, muvészeti alkotások állítanak emléket a XX. század egyik legnagyobb magyar költojének. Az utolsó szobában egy ing - a felirat szerint ez volt rajta, amikor halálra gázolta az 1248-as számú tehervonat. A rongyos fehérnemu szinte gyermekméretu.
József Attilát a 7-es foút mellett, a község úgynevezett régi sírkertjében temették el, majd 1942-ben a budapesti Kerepesi temetoben került örök nyugalomra. Az emlékko az itt írt utolsó versének sorait idézi: ''Íme, hát megleltem hazámat...” Köré a pályatárs somogyi Kossuth-díjas költo, Takáts Gyula négy hársfát ültetett, amelyek közül három ma is él.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..