home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„Jövőre visszatérünk!”
Zséli Ágnes
2014.10.21.
LXIX. évf. 43. szám
„Jövőre visszatérünk!”

A törökbecsei Hajdina vendégszereplése Párkányon és Szentendrén — Törökbecse és Párkány testvérvárosi kapcsolatát 2005-től jegyzik. Az együttműködés a Báló Tibor tanár úr által vezetett, az EU-t népszerűsítő programmal kezdődött. A testvér-települési nyilatkozatot ekkor írták alá a törökbecsei Művelődési Házban.



A kapcsolat azóta is egyre nagyobb intenzitással nyilvánul meg a kulturális, sport-, ifjúsági és önkormányzati találkozók, tapasztalatcserék során. Ebben az évben a fiatalok már kétszer is jártak Párkányban. Júniusban a futballozó gyermekeknek, szeptemberben pedig a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Hajdina gyermeknéptánccsoportjának adatott meg ez a lehetőség.

Az egyesületet minden évben meghívják a párkányi Híd-napokra. Az idei háromnapos ott-tartózkodás igen tartalmasra sikeredett. A vendégek városnézőbe mentek, moziban jártak, fedett medencében fürödtek.

A XIII. Duna menti folklórfesztiválon olyan amatőr néptáncegyüttesekkel léphettek a nagyközönség elé, mint a párkányi Kisbojtár, a Štúrovčatá, a Pásztortűz, a pozsonyi Ifjú Szívek és a nyitrai Zobor táncegyüttes. 

A következő napra Báló Tibor tanár úr szervezett fellépést a hatszáz hektáron elterülő szentendrei Skanzenben, Magyarország egyik legnagyobb szabadtéri múzeumában. A sükösdi házban megtartott sikeres bemutatkozást a helyi TV Szentendre is felvette. A program után a törökbecsei népi hagyományápolók kisvonaton utaztak a Skanzenben, és megnézték a Bárányok nem hallgatnak című legújabb időszaki kiállítást is. A több mint tíz ország múzeumainak, gyűjtőinek háromszáznál több kiállított tárgya az európai pásztorkodást és juhtartást mutatja be. Egy délután azonban nem elegendő ahhoz, hogy a látogató betekinthessen minden tájegység építészeti hagyományaiba, szokásaiba. Ehhez legalább egy egész napra van szükség, ezért a tanár úr már a jövő évi egynapos szentendrei vendégszereplést tervezi. A szívélyes házigazdától, Kisjuhász Viktóriától a jövőre visszatérünk! köszöntéssel búcsúztak el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..