Jövőre népszámlálás

Jövőre népszámlálás

Még soha nem voltunk ilyen kevesen — Még soha nem voltunk ilyen kevesen — Elektronikusan is befizethetőek a szabálysértési bírságok

Még soha nem voltunk ilyen kevesen 

A statisztikai intézet becslése szerint Szerbiában kevesebb mint 7 millió ember él, soha nem voltunk még ilyen kevesen az ország újabb kori történelmében. Kevés gyerek születik, és sokan elköltöznek. Slavica Đukić Dejanović demográfiért és népességpolitikáért felelős miniszter szerint türelmetlenül várják a jövőre esedékes népszámlálás adatait, hiszen azok alapján reális elemzés készülhet, így adekvát intézkedéseket dolgozhatnak ki az egyes területekre, valamint az ország egészére. Tízéves időszak átlagát tekintve Szerbiában évente 66 000 gyermek születik, de több mint 100 000-en halnak meg, azaz évente 36 000-rel csökken a lakosság száma — mutatott rá Danica Šantić demográfus. Az átlagéletkor 43 év, minden ötödik lakos betöltötte a 65. életévét, a fiatalok aránya pedig alig éri el a 14 százalékot, így a világ legöregebb országai közé tartozunk. Az Európai Unió hivatalos statisztikai szervezete, az Eurostat szerint évente mintegy 50 000-en költöznek el itthonról, az OECD adatai szerint a 2000-es években összesen mintegy 650 000-en hagyták el Szerbiát. A legutóbbi, 2011. évi népszámláshoz képest több újdonságot is bevezetnek, ezek közül az illetékesek szerint a legjelentősebb, hogy a kérdezőbiztosok laptopokon rögzítik majd az adatokat, így gyorsabb és hatékonyabb lesz a munkájuk. Ezúttal nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is megkérdezik majd, hogy hány gyerekük van. A tervek szerint az adatfelvétel 2021. március 31-én kezdődik, és 30 napig tart majd. (Politika)

 

Munkacsoport oldja meg a légszennyezés kérdését 

A szerbiai kormány 27 tagú munkacsoportot alakított, élén Ana Brnabić kormányfővel. Feladata a levegővédelem problémájának teljes körű megoldása lesz. A kormány közleménye szerint a légszennyezés legfontosabb kérdésköreivel foglalkozik majd, a problémára pedig rendszerszerű válaszokat kell adnia. A helyzetelemzés és az intézkedésjavaslat kidolgozása mellett az illetékes állami szervek és intézmények álláspontjait is össze kell egyeztetnie, és koordinálnia kell azok munkáját. A munkacsoportban helyet kapott Goran Trivan környezetvédelmi miniszter, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Aleksandar Antić egészségügyi miniszter, Vladimir Rebić rendőrigazgató, Verica Jovanović, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója, valamint a fővárosi közegészségügyi intézet vezetője, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója, illetve más releváns intézmények képviselői. Egyébként a szerb környezetvédelmi minisztérium kilenc intézkedést fogalmazott meg a légszennyezés csökkentésének érdekében: a terv kidolgozása mellett az egyéni kazánházak leállítását, a kevésbé káros energiaforrások nagyobb mértékű felhasználását, a hőerőművek légszennyezésének csökkentését, az Euro 3-as szabványú motorral működő autók behozatalának tilalmát, a forgalom csökkentését és átszervezését, a járművek szigorúbb műszaki ellenőrzését, a környezetkímélő autók vásárlásának támogatását, valamint az erdősítést. (Szerbiai RTV)

 

Elektronikusan is befizethetőek a szabálysértési bírságok

Az igazságügyi minisztérium, az IT-vel és az e-közigazgatással foglalkozó irodával együtt, létrehozta azt a rendszert, amelynek segítségével a polgárok, a jogi személyek, sőt, a külföldi természetes személyek is befizethetik elektronikus úton szabálysértési bírságaikat. A fizetést bankkártyával lehet intézni az igazságügyi minisztérium honlapján vagy az e-fizetésre kialakított rendszer által, vagyis nem kell bankban vagy postán sorban állni. A befizetésre vonatkozó információk is rögtön elérhetőek lesznek, így az illetékes szabálysértési bíróságnak sem kell „számlázni” a hagyományos papíralapú módszerrel. (Blic)


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink