home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Jövőre Magyarittabé lesz a házigazda
(Tha)
2024.06.09.
LXXIX.. évf. 23. szám
Jövőre Magyarittabé lesz a házigazda

A hétvégén Ada volt a házigazdája a vajdasági magyarság legtömegesebb néptánc- és népzenei fesztiváljának, a LX. Gyöngyösbokrétának és a XLVII. Durindónak.

Június 9-én vasárnap az ünnepi szentmise, mely során Szungyi Károly esperesplébános megáldotta a résztvevőket és a fesztivál lobogóját, 11 órakor kezdődött a Szentháromság római katolikus templomban. A szentmisén közreműködött a Szentháromság gyermekkórus.


képek forrása:Tóth Lívia és a Facebook felvételei

A Durindó ünnepélyes megnyitóján az egybegyűlteket köszöntötte Varga Lívia, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke, Tímár Gabriella, a Fesztivál Tanácsának elnöke, majd a rendezvényt Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke bocsájtotta útjára. Csonka Ilonka, a moholi Vlasityné Zélity Klára utolsó élő tanítványa, népdalcsokorral kedveskedett a jelenlévőknek.

A XLVII. Durindó műsora két helyszínen, a Szentháromság templomban és az adai színházteremben zajlott összesen 123 műsorszámmal. A színházteremben a hangszeres szólisták, énekcsoportok hangszeres kísérettel és hangszeres csoportok, a templomban az énekes szólisták és énekcsoportok mutatkoztak be.

A késnapos esemény záró mondatai Varga Líviától és Tímár Gabriellától hangzottak el, majd a 2025. évi, LXI. Gyöngyösbokréta és a XLVIII. Durindó házigazdái, Magyarittabé képviselői átvették a fesztivál lobogóját.

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt országos rendezvénye az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiváltanácsának a szervezésében, számos partner és támogató – többek között a Magyar Kormány Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Csoóri Sándor Alap, a tartományi titkárságok, Ada Község Önkormányzata, Szerbia Művelődési Minisztériuma, a MOL Új Európa Alapítvány, a helyi T1 magánvállalkozás – közreműködésével valósult meg.
 

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..