home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Jövőkép kisebbségben
Szakáll Laura
2022.05.27.
LXXVII. évf. 21. szám
Jövőkép kisebbségben

Milyen a vajdasági magyarság jövőképe? Hogyan lehet a szülőföldön maradásra bírni azokat, akik elvágyódnak? Hogyan lehet visszahívni azokat, akik a jobb megélhetés reményében külföldre költöztek? Ezekről a kérdésekről tanácskoztak ma Szabadkán, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem konferenciájának folytatásában.

A Jövőkép kisebbségben témájú kerekasztal-beszélgetésen a szülőföldön való boldogulás lehetősége mellett Vajdaság sokszínűségét, a Magyar Nemzeti Tanács munkáját, valamint a Prosperitati Alapítvány tevékenységét is megismerhették a résztvevők.

— A kisebbségi létben fontos megfogalmazni a szülőföldön maradás lehetőségeit — emelte ki nyitóbeszédében Hajnal Jenő. — Egy neves magyarországi szociológus a ’90-es években azt mondta, a vajdasági magyarság egy évtized múlva eltűnik, de mi itt vagyunk — tette hozzá a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. — Itt vagyunk, hála istennek, vagyunk. Népszámlálásra készülünk, nemzeti tanácsi választásra, számos kihívásra. Félve is, hogy hányan vagyunk. De én azt látom, azt tapasztalom, hogy akik itt vannak, azok túlteljesítenek, és mindent megtesznek azért, hogy bebizonyítsuk, ha kevesebben is vagyunk, de azt a feladatot, amelyet a sors ránk bízott itt a szülőföldünkön, maximálisan igyekezünk ellátni.

Zsemberi János topolyai üzletember, a TSC Labdarúgóklub elnöke fontosnak tartja azokat a rendezvényeket, programokat és beruházásokat, amelyek a közösséget építik. A sport, a labdarúgás is kiemelten jelentős ezen a téren — emelte ki.

— Az, hogy közösséget építünk Vajdaságban, több kockából áll össze, és ennek vagyunk mi is egy része, de nem elhanyagolható része. Fontosnak tartom azt, hogy a kultúra, a művelődés, az élet minden területén történjenek ilyen beruházások, hogy erősítsük magunkat. Önbizalmat kölcsönöznek ezek a dolgok nekünk mint közösségnek, ezáltal erősebbek vagyunk, és összetartóbbak.

Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke a vajdasági vállalkozásfejlesztésről és a támogatási formákról beszélt.

A beszélgetés moderátora, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. főszerkesztője szerint Magyarországon és Vajdaságban is gondot okoz az elvándorlás, de ezen a téren javuló tendencia tapasztalható. A médiaszakember Ausztráliában is élt, évekig vezette az ottani magyar konzulátust. Mint fogalmazott, Magyarországon is volt egy elvándorlási hullám, de egyre többen döntenek a hazaköltözés mellett.

— Fontos megállítani az elvándorlást, valamint visszahívni azokat, akik elmentek. Csökkent a kivándorlás, növekedett a hazaérkezőknek a száma. Én nem tartom lehetetlennek, hogy Vajdaságban is hasonló történjen. Meg kell kezdeni erőteljesen azon gondolkodni, hogyan lehet őket visszahívni — hangsúlyozta Bakonyi Péter

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem konferenciája szombaton fakultatív kirándulással ér véget.

A VRTV felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..