home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jövő húsvétra felcsendülhet az orgonaszó
Kókai Zsolt
2012.04.04.
LXVII. évf. 14. szám
Jövő húsvétra felcsendülhet az orgonaszó

Zenta látképe a Jézus Szíve-templommalA zentai Jézus Szíve-templom orgonáját 1896-ban építette a Rieger orgonagyár. Az objektum méretéhez és impozáns belteréhez képest az orgona túl kicsi, sőt olyan rossz állapotban van, hogy bizonyos hibáit már javítani sem lehet. Mivel a templom évek óta e...

Zenta látképe a Jézus Szíve-templommal

A zentai Jézus Szíve-templom orgonáját 1896-ban építette a Rieger orgonagyár. Az objektum méretéhez és impozáns belteréhez képest az orgona túl kicsi, sőt olyan rossz állapotban van, hogy bizonyos hibáit már javítani sem lehet. Mivel a templom évek óta egyházzenei koncerteknek, mesterkurzusoknak, zenei találkozóknak is otthont ad, méltatlan hozzá ez a hangszer, és a művészeknek is gondot okoz. Sajnos, a rossz gazdasági helyzet nem engedi meg, hogy új, és a helyhez méltó hangszert vásároljanak! Most azonban visszautasíthatatlan ajánlat érkezett Feldbachból, amelyhez a pénz mellett akarat és összefogás is szükséges. A feldbachi Szent Leonárd-templomban lebontják a jelenlegi orgonájukat, és újat építenek helyette hétszázezer euróért. A hetvenéves, de jó diszpozíciójú, 34 regiszteres orgonát viszont odaajándékoznák valakinek. Ennek tudatában Borbély Zoltán orgonaművész azon kezdett tevékenykedni, hogy közvetítésével az orgona Zenta legnagyobb templomába kerüljön.
- Bankó Nándor atya, a Jézus Szíve-templom plébánosa írt egy nyilatkozatot, melyben kijelenti: az egyházközség igényt tart az orgonára, 2012 januárjában leszerelteti, és elszállíttatja Feldbachból. Ennek a műveletnek a költsége csak töredéke annak, amennyibe egy új orgona kerül. Egyelőre a lebontására és a Zentára szállítására kell előteremteni a pénzt. Az orgonának egyébként semmi baja sem lesz, ha egy ideig beépítetlenül áll. Azt tervezzük, hogy új szélládái lesznek, új játszóasztalt csináltatunk hozzá, a templom földszintjén helyezzük el, hogy koncertek alkalmával a közönség láthassa az orgonaművészt, a teljes sípanyagot felújítjuk, az elektromágneseit mind lecseréltetjük, tehát szinte új orgonát kapunk. A Jézus Szíve-templom jelenlegi orgonája sem megy veszendőbe, a zentai Szent Ferenc-templomban talál új otthonra, ott ugyanis csak egy régi, pedálos harmónium van - hallottuk Borbély Zoltántól.
A projektum összköltsége mintegy 81 ezer euró. Az egyházközségnek nincs ennyi pénze, ezért alapítványt hoztak létre, és gyűjtésbe kezdtek, valamint több jótékonysági hangversenyt rendeztek. Eddig 34 ezer eurót sikerült összeszedniük, amiből tízezret már ki is fizettek a feldbachi orgona leszerelésére, szállítására és a műszaki rajzokra. Egyébként a nemes cél megvalósításához a tartomány 2 millió dinárral járult hozzá, a zentai önkormányzat pedig 5214 euró értékben állta a tervrajzok kidolgozásának költségeit. Mivel a legutóbb aláírt szerződés, amely a munkálatok első szakaszát szabályozza, 30 ezer eurós összegről szól, az év végéig még hatezer euróra van szükség, a maradék 41 ezret pedig pályázatokon próbálják előteremteni. Több vonalon próbálkoznak, például egy IPA-projektumot is igyekeznek létrehozni a szegediekkel és az Újvidéki Zeneakadémiával.
A műhelymunkálatok márciusban megkezdődtek, a régi orgona lebontását szeptember elejére tervezik. Miután felújítják a kórust, október elejére valószínűleg az új orgona is megérkezik. - Ha megkapjuk a szükséges támogatásokat, a jövő év húsvétjára akár meg is szólalhat az orgona - reménykedik Borbély Zoltán.
A felújítást és a beépítést a Taksonyban élő és dolgozó Varga László orgonaépítő mester és csapata végzi. A mester elmondása szerint az orgona beépítésének eredeti változatát szeretnék megvalósítani, de a jelenlegi neogótikus orgonaház megtartásával. A Feldbachból érkező orgonának három klaviatúrája lesz, s egyben a Délvidék második legnagyobb orgonájaként tarthatjuk majd számon. Méreteit tekintve háromszor akkora, mint a zentai, ami azt jelenti, hogy szinte a teljes orgonairodalmat meg lehet szólaltatni rajta.
- Mint a tartományi kormány egyik alelnöke voltam jelen Deli Andor kisebbségi titkár úrral e nagy vállalkozás egyik ünnepélyes pillanatán. Mi egyfajta tanúként írtuk alá a megrendelő és a kivitelező között a felújítási munkálatok elkezdéséről szóló szerződést. A tartományi kormány 20 ezer euróval támogatta ezt a nagyszerű kezdeményezést, aminek megvalósulása Zenta hasznára válik. Igaz, még több mint 40 ezer euró hiányzik, de bízzunk abban, hogy a jó ügy érdekében ezt az összeget is sikerül megszerezni - mondta Pásztor István a Tisza-parti városban tett látogatásán és hozzáfűzte, személy szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy jövő húsvétkor ez az orgona teljes pompájában megszólalhasson.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..