home 2023. november 29., Taksony napja
Online előfizetés
Jövedelmi csapda
Tóth Péter
2017.10.16.
LXXII. évf. 41. szám
Jövedelmi csapda

Sokat hallunk róla, és sokan bízunk benne, hogy valóban igaz: gazdaságunk egy tartósan növekvő pálya kezdetén van.

Annak a környezetnek a megteremtése azonban, amelyben a gazdaság dinamikusan növekszik, bonyolult folyamat.

A hosszú távú növekedés attól függ, hogy van-e megfelelően képzett, egészséges munkaerő, tisztelik-e a magántulajdont, erős-e a jogbiztonság, stabil, kiszámítható-e a szabályozási környezet.


Ha ezek közül kevés feltétel teljesül, nem várható gyors gazdasági növekedés. Mindig lesznek ugyanis olyan szűk keresztmetszetek (garatok), amelyek akadályozzák a fellendülést.

Az úgynevezett közepes jövedelmi csapda elmélete közismert közgazdasági kategória. Ha egy országban az egy főre jutó átlagjövedelem elér egy bizonyos szintet, a termelékenység és a jövedelem növekedése elkezd stagnálni. Ez a jelenség egyébként nem csak egy jövedelmi sávban figyelhető meg. A japán gazdaság évtizedes stagnálása is beleillik ebbe a teóriába, miközben a még stagnáló japán jövedelmek sem nevezhetőek közepesnek, ha más országok adataival hasonlítjuk őket össze.

Ha viszont maradunk a feltörekvőknél, ismert jelenség, amikor egy viszonylag szegény ország gazdasága úgy lép növekedési pályára, hogy olcsó munkaerejére alapozva bevonzza a tőkét és a technológiát a világ fejlettebb részeiből.

Úgy sikerül ilyenkor versenyképesen bekapcsolódni a nemzetközi munkamegosztásba, hogy a munkaigényes, munkaintenzív ágazatokban keresik az esélyeket.


Az ebből eredő növekedés azonban törvényszerűen magával vonja a bér, az pedig az életszínvonal emelkedését is. Amikor a fizetés eléri azt a szintet, hogy már nem tud versenyezni más feltörekvő gazdaságok alacsonyabb bérével, a növekedés elkezd lassulni, majd akár el is maradhat.

De nem csak a bérszint okozhat megtorpanást. Az újabb gyártókapacitásokat sok esetben ilyenkor azért nem lehet bevonzani, mert egyszerűen elfogy az urbánus munkakörnyezetbe még gyorsan integrálható szabad, vidéki munkaerő.

Megszűnik az utánpótlás, nem lehet megfelelő számú alkalmazottat találni.


A teória esetében a közepes jövedelem szintje tág érték, és a határai is változnak. Ezért fordulhat elő, hogy egy-egy ország akár többször is a közepes jövedelműek csapdájában találhatja magát.

Ha tisztán gazdasági szempontból tekintünk a folyamatokra, az egykori Jugoszlávia már a ’80-as években egy ilyen helyzetben vergődött. Ez volt az ország szétesésének egyik fő oka, az éledő nacionalizmusra pedig akár következményként is tekinthetünk. Természetesen lehet vitatkozni, hogy a fellángoló nacionalizmust milyen mértékben gerjesztette a gazdaság stagnálása, vagy hogy a gazdasági folyamatoknak úgy általában milyen szerepük volt a délszláv konfliktusok kialakulásában. Az viszont biztos, hogy ezredforduló után ismét megfigyelhető volt egy ilyen folyamat, melyet a 2008-ban bekövetkezett világválság szakított félbe.

A világ sok országa esett már ebbe a csapdába — volt, amelyik többször is. Finnországot, Szingapúrt és Dél-Koreát viszont úgy szokás emlegetni, mint azok az államok, amelyeknek sikerült az utóbbi évtizedekben elkerülniük az ilyen kelepcéket. A feltörekvő országok gazdasága ugyanis folyamatosan kétirányú nyomásnak van kitéve: az egyik az alacsonyabb bérű országokból érkező konkurencia, a másik pedig a fejlett országok által gerjesztett, az innováción és a gyors technológiai fejlődésen alapuló versenyhelyzet. Gyorsan változó világunkban nem könnyű egy országot gazdaságilag úgy kormányozni, illetve a cégvezetőknek nem egyszerű a vállalkozásokat úgy irányítaniuk, hogy lépést tudjanak tartani a technológiai újdonságokkal, megőrizzék a piaci pozícióikat, és elkerüljék az ilyen jellegű kelepcéket.

A gazdasági fejlődés lassulásának egyéb okai is vannak. Meghatározóak lehetnek például a politikai körülmények is.

Több ország példáján megfigyelhető, hogy a hatalom koncentrációja kezdetben serkenti a gazdasági folyamatokat, a gazdaság és a politika azonban idővel mind inkább összefonódik, ez pedig a korrupció elburjánzásához vezet.


Egy megfoghatatlan és láthatatlan határt túllépve a folyamat visszafogja a vállalkozói kedvet. A hatalom birtokosainak viszont ekkor gyakran már nem a jólét növelése a céljuk, csupán az erőforrások és elsősorban a közpénz feletti korlátlan rendelkezés.

A csapda egyébként nem csak a közepes jövedelműek esetében „működik”. A világ leggazdagabb országaiban is megfigyelhető a jelenség. Ennek az lehet a tanulsága, hogy a politikai rendszereknek és a gazdasági modelleknek is folyamatosan új formákat kell keresniük, mert a világ is gyorsan változik.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..