Jóváhagyták a kis létszámú tagozatok megnyitását

Jóváhagyták a kis létszámú tagozatok megnyitását

Zentán ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács

A Magyar Nemzeti Tanács külső helyszínen, a zentai városháza dísztermében tartotta meg sorrendben huszonnyolcadik rendes ülését. Az összejövetelen a képviselők mintegy nyolcvan napirendi pontban döntöttek, melyek között az igazgatóválasztási jóváhagyások, a tizenötnél kisebb létszámú tagozatok megnyitására vonatkozó kérelmek, az iskolaszéki tagcserék, a kollégiumi ranglisták és más fontos témák szerepeltek.


Máriás Endre felvételei

Huszonhét általános és tíz középiskola nyújtotta be a tizenötnél kisebb létszámú tagozatok megnyitására vonatkozó kérelmét, melyet az MNT Végrehajtó Bizottsága pozitívan bírált el, az ülésen pedig jóváhagyták ezeket a döntéseket.

Egyébként ezek a napirendi pontok heves vitát robbantottak ki, az ellenzéki képviselők közül ugyanis többen úgy vélték, a kis létszámú tagozatok nem nyújtanak megfelelő környezetet a gyermekek fejlődéséhez. A többségi képviselők viszont azon a véleményen voltak, hogy minden egyes magyar tagozatért harcolni kell, mert az anyanyelvű oktatás fenntartásának nagyon fontos szerepe van a kis közösségek életében.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint a Magyar Nemzeti Tanácsnak az utolsó leheletéig támogatnia kell ezeket a közösségeket abban, hogy megtartsák megmaradásuk zálogát, az iskoláikat.

Az ülésen jóváhagyták a végrehajtó bizottságnak a különféle oktatási és művelődési intézmények igazgatóválasztási eljárására vonatkozó döntéseit. Ezek közül a legnagyobb vitát a magyarkanizsai József Attila Könyvtár megbízott igazgatójának kinevezése idézte elő, de végül ez a napirendi pont is megkapta a szavazattöbbséget. A támogatottak között szerepel a Zentai Magyar Kamaraszínház esetében Wischer Johann, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban Sarnyai Zoltán, a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskolában pedig dr. Crnkovity Gábor.Az ülésen emellett módosították az újvidéki székhelyű Európa Kollégium 2017. évi pénzügyi tervét és munkahelyi besorolását, továbbá jóváhagyták a végrehajtó bizottság döntését és véleményezését a Forum Könyvkiadó Intézet 2017. évi pénzügyi és kiadói terve, valamint munkaprogramja módosításának véleményezése kapcsán.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink