Jótékonysági Levendulanapok

Jótékonysági Levendulanapok

Hatodik alkalommal rendezte meg a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának vasutastelepülési tagozata a Jótékonysági Levendulanapokat. Az esemény bevételét a nehéz sorsú gyerekek megsegítésére fordítják a szervezők.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényen a levendulát a látogatók megvásárolhatták palántaként, cserepes vagy vágott virágként, de a kézművesek kínálatában számos más feldolgozásban is kapható volt, akár sütemény, dzsem, akár szappan, aromaterápiás olaj vagy víz formájában. Ezenkívül megtalálható volt minden, ami jellemző egy jó kirakodóvásárra: kézművesáru, nemezelt ékszerek, gölöncsértermékek, kürtőskalács, valamint a színes programok sem maradhattak el.

— A rendezvény jótékonysági jellegű, a befolyt összegből az előző évekhez hasonlóan szegény sorsú családok gyermekeinek vásárolunk szeptemberben iskolakezdő tanszercsomagot — nyilatkozta Boros Elvira szervező, a VMSZ helyi szervezetének elnöke. Kiemelte, hogy a helyi közösség területéről mintegy 25-30 nehéz sorsú gyereknek teszik szebbé az iskolakezdést. Mint mondta, a rendezvény az idén nagyon jó hangulatú volt, és mivel a Majsai úti üzletközpont területén levő piac fel lett újítva, az eseményt át kellett helyezni az üzletközpont előtti térre. Az új helyszín sokkal nyitottabbá tette a levendulanapokat. Minden évben egyre több a látogató, a francia provence-i hangulat pedig elvarázsolta az embereket, akik egyébként nem csupán a Vasutastelepülés helyi közösségből érkeztek, hanem a város más részeiből is, sőt még kanadai vendégek is megfordultak — tette hozzá.

— A Jótékonysági Levendulanapok a Vasutastelepülés jellegzetessége lett. Ezek az események azért is fontosak, hogy példaértékűek legyenek a többi helyi közösség számára is, hogy minden városrész és település megtalálja azt a fontos és jellegzetes rendezvényt, amely a kisközösségeket megmozgatja, és amely a közösséget éltetni tudja — emelte ki Horvát Tímea, a város alpolgármestere.

A hétvégén megtartott levendulanapokon csaknem húsz kiállító vett részt. A közkedvelt fűszer- és gyógynövényt egyébként egyre több helyen termesztik Vajdaságban, sőt Szabadkán is: Makkhetesen és Radanovácon is vannak levendulaültetvények. E növényről tudni kell, hogy a vízigénye nem túl nagy, a földre nem kényes, de szereti a napfényes és meleg helyeket, télen pedig nem igényel külön odafigyelést.


Nyitókép: Dinovizija

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink