home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Jótékony Torkos Szombat
Tóth Tibor
2022.03.03.
LXXVII. évf. 9. szám
Jótékony Torkos Szombat

A Juvenior Polgárok Egyesülete első alkalommal szervezte meg a Torkos Szombat elnevezésű disznótoros eseményt, mely iránt nagy érdeklődés nyilvánult meg. A böllérek kora reggel két disznót pörköltek meg, majd a szétszedésük után a szakácsok elkészítették a sült vérből, májból és szalonnából álló reggelit. Hosszú sorok kígyóztak az ételjegyeket árusító asztal és az ínycsiklandó illatokat árasztó finomságok előtt, az egyesület tagjai pedig szorgalmasan szolgálták ki az éhes látogatókat. Ebédre hagyományos hurka és kolbász sült, mely szinte azonnal elfogyott.

— A házi, paraszti hurkához hagyományos fűszereket, sót, borsot és majoránnát használok, semmi extrával nem ízesítem. A lényeg, hogy az alapanyag jó legyen, főzzük meg, ahogy kell, és akkor biztos, hogy kiváló minőségű hurkát kapunk — mondta Molnár Ottó horgosi hentes.

A finom falatok kedvelői a sültek mellett különféle hústermékek, sonkák, kolbászok közül válogathattak, de az asztalok roskadoztak a savanyúságoktól és a befőttektől is. Édes és sós lángost is lehetett kóstolni, nem maradt el a farsangi fánk és a hájas kalács sem, mindezt pedig a Szent Orbán Borlovagrend kiváló boraival és pálinkáival öblíthették le mindazok, akik a csípős, hideg szél ellenére ellátogattak a művelődési ház melletti térre.

Sós Nóra, a Juvenior Polgárok Egyesületének elnöke jó néhány kilométert megtett ezen a napon, hiszen percenként máshol tűnt fel: hol a szalonnasütésben jeleskedett, hol a húst darálta, és az is előfordult, hogy a vásárlókat szolgálta ki.

— A Torkos Szombat elnevezésű disznótoros nap helyi kezdeményezés alapján született meg. Egy szombaton tepertőt reggeliztünk, és elgondoltuk, hogy farsangi időszak lévén megpróbálkozunk a disznóvágással.

A rendezvényen a Vajdasági Magyar Szövetség több magas rangú politikusa is tiszteletét tette, akik közül Újvári Zsombor, Magyarkanizsa Község Önkormányzatának idegenforgalommal és tájékoztatással megbízott tagja, a VMSZ köztársasági parlamenti listájának 4. helyén szereplő jelölt szólt a sajtó képviselőihez. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban Horgos és a horgosiak számtalan nehézséggel küzdöttek, de sosem adják fel, hiszen egy rendkívül összetartó közösségről beszélhetünk.

— A VMSZ az elmúlt években nagyon sok projektumot hozott létre a község területén, ezen belül Horgoson is. Gondolok itt például a kerékpárútra vagy a most épülő vasútra. Tehát több olyan dolgot sikerült megvalósítani, amely hasznára válik a falunak. A köztársasági parlamentbe való bekerülésem esetén próbálok azon projektumokért lobbizni, amelyekről Horgos vezetősége és Magyarkanizsa Önkormányzata eldönti, hogy prioritást élveznek.

Az eseménynek jótékonysági jellege volt, mivel az eladott hústermékekből származó bevételt az egyesület az egyháznak adományozta.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..