home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jön a Folk Music Fesztivál!
Kartali Róbert
2022.05.25.
LXXVII. évf. 21. szám
Jön a Folk Music Fesztivál!

A kétnapos népzenei rendezvényt május 27-én és 28-án immáron nyolcadik alkalommal tartják meg a Palicsi Vigadó teraszán. Juhász Gábor, a szervező Juhászok Civil Szervezet elnöke és Bakos Árpád, az Ethnokor zenekar frontembere az esemény részleteit sajtótájékoztatón ismertette szerdán a szabadkai városháza sajtóközpontjában.

A fesztivál első napján a megnyitó után a házigazda Juhász Zenekar lép fel a 20 + 2 című koncertjével. A zenekar két évvel ezelőtt volt 20 éves, a tagokhoz ez alkalommal két kiváló népdalénekes társul, Szabó Kocsis Zsuzsanna és Csizmadia Anna. Mindketten vajdasági származásúak, és elsősorban Magyarországon futottak be kiváló népdalénekesi karriert — mondta Juhász Gábor.

— Utánunk az adai Cécó tamburazenekar következik 8 órától. Szombaton már kora délután indulnak a programok a Nagyteraszon. A fesztivál egyik oldalán vannak a koncertprogramok, a másikon pedig egy népművészeti kiállítás lesz, illetve kézműves-, népzenei és néptáncfoglalkozásokat is tartunk a fiatalok számára, de mindenki bekapcsolódhat ezekbe a műhelymunkákba. A programokban a Talentum egyesület tagjai lesznek a segítségünkre. A zenei előadást Micsik Béla törökbecsei kiváló citerás, muzsikus, népzenész fogja tartani. A délután folyamán a koncertprogramban vajdasági fiatal népzenei együttesek fognak fellépni. A fesztiválnak fontos küldetése, hogy a fiatal tehetségeket fölfedezze. Annak idején, még az első fesztiválon nyolc évvel ezelőtt, a Fokos zenekar az első nagyobb koncertjét itt tartotta nálunk, utána a Pendergő is, mely szép karriert futott be, aztán a Bodros tamburazenekar is itt muzsikált elsőként. Most Péterrévéről a Pengetős Banda fog tamburás számokat előadni, majd következik a horgosi Kamrás együttes és a szabadkai Duhaj zenekar — ők mind fiatal, tehetséges népzenészek. Ezután 19 órakor egy magyarországi produkció kezdődik, a Bátáról érkező Pántlika tamburazenekar fog muzsikálni. Tagjai a sárközi zenének a kiváló képviselői, egész Magyarországon, sőt Kárpát-medencei szinten ismert az előadásmódjuk, nagyon jó hangulatot tudnak teremteni. Őket követi az Ethnokor zenekar, mely magyar tájegységekről, illetve a délszláv vidékekről is ad elő népzenei feldolgozásokat, gyönyörű csokorba fonva.

Észak-Bácska egy olyan választóvonalon van, ahol a közép-európai hangzás találkozik a balkánival, ez tetten érhető az Ethnokor zenei hangzásvilágában is — mondta el a sajtótájékoztatón Bakos Árpád, a zenekar frontembere.

— Nem akarunk mindenképp olyan zenét játszani, amely megegyezik a felgyűjtött anyaggal, állandóan hozzányúlunk valamilyen formában, átdolgozzuk, és a saját stílusunkban adjuk elő, de mindig jelentkezik ez a fajta balkáni ritmus, illetve melódia, foszlányok ezekben a zenei idézetekben. Amit játszani fogunk, az a dél-szerbiai területről származik, macedón népdal is el fog hangzani, és még egy sevdalinka is a bosnyák részről. Mindamellett persze feldolgozott magyar népdalok is a repertoár részei lesznek. A zenekar 1995-ben alakult, de ez a mai, 2022-es formáció már egy nemzetközi csapatnak tekinthető, melyben Franczia Dániel, egy magyarországi ütős van jelen a zenekarban, Balša Pešikan hegedűn és macedón tamburán, Miroslav Jovančić hegedűn és harmonikán fog játszani, az én szerepem pedig az ének, illetve a kobozt és néhány fafúvós hangszert is meg fogok szólaltani.

A rendezvényt pénteken dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke nyitja meg. A fesztivált Szabadka Város Önkormányzata mellett a Tartományi Oktatási‚ Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Magyarország Kormánya, a Csoóri Sándor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Palicsi Park Kft. támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..