home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Jóleső nyugalom az állatkertben
Bíró Tímea
2020.04.25.
LXXV. évf. 17. szám
Jóleső nyugalom az állatkertben

A Palicsi Állatkert életében szokatlan év az idei, ilyenkor már ugyanis a kicsik és a nagyok szívesen látogatják az ott lakókat. Március 20-a óta működik zárt kapuk mögött az intézmény. Már nem hallani az iskoláscsoportok hangjait, ami nemcsak az ott dolgozóknak, de az állatoknak is furcsa — utóbbiak talán örülnek is a háborítatlan csendnek.

A járványhelyzet sajnos a Palicsi Állatkertnek sem tesz jót, semmiféle bevételre nem tud most számítani az intézmény, miközben a kiadások állandóak. Ha az állatállományt vesszük figyelembe, akkor viszont pozitívumokról is beszélhetünk.


Dr. Jánosi Tibor (a szerző felvételei)

Dr. Jánosi Tibor, az intézmény állatorvosa elmondta, hogy az állatok viselkedésében nincs semmiféle változás, ők ugyanúgy élik a mindennapjaikat, mint korábban, sőt, egyes fajoknak még előnyükre is válik, hogy nincs közönség.

— Az emuknál a kakas ül a tojásokon, várjuk, hogy kikeljenek a kicsik, és fontos elmondani, hogy az ő esetükben hatalmas pozitívum ez a mostani állapot, mivel nincs látogató, ők is sokkal nyugodtabbak, és nem lépnek rá a tojásokra, nem törik össze őket. Mivel a Palicsi Állatkert tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, folyamatosan kapjuk az előírásokat, melyeknek meg kell felelni, hogy távol tartsuk a koronavírust az állatoktól és a dolgozóktól. Csak abban az esetben teszteljük az állatot, hogy koronavírussal fertőzött-e, ha valamilyen panaszt látok nála, egyébként rendkívül költséges az altatás és a tesztelés, nem beszélve arról, hogy az állatot is megviseli az eljárás — mondta a szakember.

Ottjártunkkor azt is megtudtuk, hogy a tavasz sok új lakót hozott az állatkertnek. Nemrég antilop, lemúr, tarajos sül született, a dámvadaknál is várható újszülött, a pekari, vagyis a dél-amerikai vaddisznófélék és az amerikai mosómedvék családja ugyancsak új tagokkal gazdagodott.

— A tél után igyekszünk odafigyelni arra, hogy kalóriadúsabb és minél több friss ételt, valamint vitamint kapjanak az állatok, hogy megerősödjenek. Ahogy nekünk, embereknek, nekik is sokat számít, hogy kisütött a nap, ezért igyekeznek minél többet kint tartózkodni. Tavasszal megkapják a védőoltásokat, és évente kétszer féregtelenítjük őket. Ilyenkor vannak a nagytakarítások is, rendbe tesszük a kifutókat és a helyüket. A trópusi állatokra különösen oda kell figyelnünk a hőmérséklet-ingadozások miatt, hiszen az ilyenkor még hűvösebb éjszakákon könnyebben megfáznak, legyengül az immunrendszerünk, ezért fokozottan kell ügyelnünk a lakhelyük hőmérsékletére — tudtuk meg dr. Jánositól.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..