home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Jól teljesítenek a szabadkai közvállalatok
Kartali Róbert
2021.02.04.
LXXVI. évf. 5. szám
Jól teljesítenek a szabadkai közvállalatok

Elfogadták 14 szabadkai közvállalat 2021-re vonatkozó működési tervét a városi képviselő-testület csütörtökön megtartott hatodik rendes ülésén. Összesen 27 pont szerepelt napirenden, több részletes rendezési tervet is elfogadtak, így a Palics és Szabadka között lévő egykori Petar Drapšin kaszárnya területén kiépülhet egy központi temető, valamint egy újabb ipari park is létrejöhet.

A város közvállalatai sikeresen reagáltak a járványhelyzet okozta válságra, a nehézségek ellenére pedig minden közvállalat teljesítette kötelezettségét, és megfelelő szolgáltatást nyújtott a polgároknak — értékelték az ülésen. Az idén, ahogyan a város költségvetése is korlátozott, a közvállalatok 2021. évi munkaprogramjai is nagyon kevés beruházást tartalmaznak, az idén ugyanis a fejlesztések helyett a megmaradásra lett helyezve a hangsúly — emelte ki Stevan Bakić, Szabadka polgármestere. Mint mondta, a programok korlátoltak, hiszen a járvány anyagi tekintetben rendkívül nehéz helyzetet teremtett, és vigyázni kell arra, hogy a város számlája ne legyen zárolva, mert az idei év első fele nagyon nehéz lesz. A polgármester azt is kiemelte, hogy a 14-ből 13 közvállalat tervezett nyereséget, veszteséget csak 1, mégpedig a Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat. Hozzátette: az autóbuszok az összes vonalon közlekedni fognak a továbbiakban is, és szükség esetén a város támogatni fogja őket. A közvállalat egyébként minden jel szerint az idén is elesik legfőbb bevételi forrásától, a külföldi járatok és az idegenforgalmi utak szervezése ugyanis jelenleg kivitelezhetetlen.

A VMSZ frakcióvezetője felszólalásában pozitív példaként említette a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat működését, hiszen az elmúlt öt évben folyamatosan nagymértékű, több tízmillió dináros beruházásokat hajtott végre. Minden évben bővíti a városban a gázhálózatot, és évi 300-400 új gázfogyasztó csatlakozását teszi lehetővé. Mint mondta, a közvállalat hasonló léptékű terveket fogalmazott meg 2021-ben is, így újabb 10 kilométeres gázvezeték kiépítését és 350 új fogyasztó csatlakozását tervezi az idei évre. Emellett rendszeresen, minden évben ez a közvállalat tudja a legtöbb nyereséget felmutatni az összes közvállalat közül.

A VMSZ ugyancsak úgy értékeli, hogy 2020-ban a nehézségek ellenére a város minden közvállalata végrehajtotta alapfeladatait. Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője szerint sok közvállalatnak csökkent a forgalma, nehézségekkel küzdöttek, de teljesítették a polgárok iránti kötelezettségeiket.

— Az idei évben a legnagyobb beruházás a palicsi wellnessközpont kiépítése lesz, illetve annak az idei év végéig történő befejezése. A Park Palics közvállalat ezenkívül még más jelentős beruházásokat is végre fog hajtani, kiépíti a fürdőközponthoz tartozó parkolót, mely egy 12 millió dináros beruházás, továbbá a Hegedűs József utcában is kiépül egy 61 férőhelyes modern parkoló 8 millió dinár értékben. Továbbá rendezni fogják három vizesblokk újjáépítését, melyek a palicsi parkban és annak környékén találhatóak.

Az ülésen a Vajdasági Magyar Szövetség megítélése szerint a napirenden lévő részletes rendezési tervek közül a Radanovácot és Kisradanovácot felölelő terv a legfontosabb. Ez több mint 100 hektárt érint, a többi közt a Petar Drapšin, azaz a Palics és Szabadka közötti kettes laktanya, illetve a hozzá tartozó lőtér területét.

— A rendezési terv itt előirányozza a többi közt egy központi temető kiépítését. A temetkezési helyek hiánya Szabadkán égető probléma lett, ezt a kérdést egy központi temető kiépítésével lehet megoldani. Továbbá a kisbajmoki Ipari Parkhoz hasonlóan ez a terület is alkalmas egy újabb ipari park létrehozására, ahová újabb befektetők tudnának beruházni. Ez a részletes rendezési terv további tartalmakat is lehetővé tesz, utcák és parkok rendezését, lakóépületek kiépítését és természetvédelmi terület kialakítását — mondta Nágel.

Napirenden szerepelt Mišićevo település általános szabályozási terve is, erre a településre egyébként még soha nem készült ilyen terv. Továbbá rendeletet hoztak a községi utak és utcák besorolásáról, az utakról szóló új törvénnyel összehangolva. A Szabadka idei évre vonatkozó környezetvédelmi programja eszközeinek felhasználásáról szóló program meghozatala is napirenden szerepelt, előzőleg a környezetvédelmi minisztérium is jóváhagyta. Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke az ülés előtt kijelentette, hogy a program számos környezetvédelmi intézkedést tartalmaz, illetve ezek 33 millió dinár összegű finanszírozását. A környezetvédelmi elemek, mint a levegő és más ökológiai elemek minőségének figyelemmel kísérésére 8,3 millió dinár szerepel a tervben, természetvédelemre 11,3 millió dinár, egyéb típusú hulladék kezelésére 1,5 millió dinár és a Regionális Hulladéktároló működési költségeire 91 millió dinár.

A vkt elnöke azt is hozzátette, hogy hosszú évek után az idén újra kiírják a városi pályázatot, mely a környezetvédelem területén tevékenykedő civil szervezeteket lesz hivatott segíteni. A programban erre is szerepelnek összegek, így hamarosan a pályázat is ki lesz írva.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..