home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jól halad a birkózóakadémia építése
Tóth Tibor, Fehér Márta
2020.09.18.
LXXV. évf. 38. szám
Jól halad a birkózóakadémia építése

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ma délben Magyarkanizsára látogatott, és megtekintette a Vajdasági Birkózóakadémia építési munkálatait.

A birkózás az egyik legeredményesebb vajdasági magyar sportág. Az olimpiai játékok történetében az első vajdasági magyar birkózóérmet Horvát István szerezte meg, aki az 1968. évi mexikói olimpián nyert ezüstérmet a 70 kilogrammosok mezőnyében. A nemesmiliticsi származású, két évvel ezelőtt elhunyt sportolót a zentai Törtei József követte, ő az 1984. évi Los Angeles-i ötkarikáson a dobogó harmadik fokára állhatott a 100 kilogrammosok mezőnyében. A birkózóakadémiának otthont adó Magyarkanizsáról Csaba Ferenc részt vett az 1980. évi moszkvai nyári játékokon. Napjaink legeredményesebb magyarkanizsai birkózója Nagy Szebasztián, aki a 23 éven aluliak Európa-bajnokságán ezüstérmet nyert. A zentai Nemes Viktor 2017-ben Párizsban világbajnoki címet szerzett a 75 kilósok között, majd egy évre rá Budapesten bronzérmet nyert. Emellett a 2015. évi bakui Európa Játékokról, a 2016. évi rigai és a 2018. évi kaszpijszki Európa-bajnokságról van egy-egy ezüstérme, a tavalyi bukaresti Eb-ről pedig egy bronza. Ikertestvére, Nemes Máté a tavalyi minszki Európa Játékokon, a kazahsztáni világbajnokságon és a kínai Katonai Világjátékokon is bronzérmet nyert. A szintén zentai Frísz Krisztián 2017-ben Eb-aranyat nyert, a szabadkai Davor Štefanek pedig a 2016. évi riói olimpián állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Az építkezés megtekintése után Pásztor István elmondta, hogy a kivitelezési munkálatok mintegy negyven nappal ezelőtt kezdődtek, és nagyon jó ütemben haladnak.

— Jelen pillanatban is legalább harminc ember dolgozik itt körülöttünk. A munkák egy része nem is látszik, mivel több mint 600 cölöpöt kellett leverni. A dolgok mostani állása szerint azt kell mondanom, hogy nem látok egyetlen olyan körülményt sem, mely megkérdőjelezné az eredeti szándék megvalósulását, az pedig nem más, mint az, hogy az akadémia 2021 kora őszén megkezdje működését. Az épületnek év végéig tető alá kell kerülnie, a tél folyamán pedig a belső munkálatok lesznek soron. A beruházás hihetetlenül fontos a térség, a vajdasági magyarok, az itteni sport és a birkózás számára is, mert lehetőséget ad arra, hogy szisztematikusan, a tehetségeket felkutatva, odafigyelve rájuk, tudjuk folytatni azt a hagyományt, ami bennünket a birkózáshoz köt. A korábbi időszakban is voltak és minden bizonnyal most is vannak tehetségeink, akiket meg kell találni, meg kell szerettetni velük a sportot. Ezt a célt kell szolgálnia ennek a létesítménynek. Az épület mellett nagyon fontos az akadémiai rendszer felépítése is, mely folyamatnak még a kezdetén sem vagyunk. Nagyon fontos annak a sportpiramisnak a felépítése, mely az óvodától indul, és az elemi iskolákon keresztül az akadémiáig vezeti a tehetségeket. Abban a fázisban vagyunk, hogy a palicsi evezős-vitorlás központ tervét leszámítva az összes többi tervünk megvan. Ez alatt értem az adai kézilabda-akadémiának, a szabadkai jégkorongcsarnoknak és a zentai vízilabda- és úszóközpontnak a tervét. Ezzel készülök a magyar miniszterelnökhöz az előttünk álló egy-másfél hónapban. Fontos, hogy amit végiggondoltunk, és amiben elvben megállapodtunk, azt megvalósítsuk. Remélem, hogy az előttünk lévő olimpiai ciklus végére körvonalazódnak azok a tehetségek, akik eredményekben visszaigazolják ennek a gondolkodásnak a megalapozottságát — mondta Pásztor.

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője kiemelte, hogy a falazás és a betonozás idejében elkezdődött, csak a cölöpözés okozott aprócska nehézséget, mivel a talajba senki sem lát bele, és volt olyan cölöp, amelyet csak 183 perc után tudtak a megfelelő helyre illeszteni.

— Az ütemtervet próbáljuk feszesen tartani, hiszen az épületnek augusztus 10-éig el kell készülnie. A kivitelező cégek képviselőivel és az ellenőrökkel hetente ülést tartunk, a legutóbbin már az asztalosmunkát végző vállalkozó képviselőivel dolgoztunk, hiszen mindenkinek párhuzamosan készítenie kell azokat az anyagokat és szerkezeteket, amelyek az épület egészéhez szükségesek. A vasrácsokat egy péterrévei vállalat, a faiparral kapcsolatos dolgokat egy bácskossuthfalvi cég készíti, tehát mindenkit igyekszünk idejében elérni, és megfelelő információkkal segíteni. A szakembergárda toborzásánál még nem tartunk, ez az elkövetkező két hónapban történik meg. A budapesti Kozma István Magyar Birkózó Akadémia nagyon komoly szakmai csapattal, nemzetközi tapasztalattal felvértezett válogatott edzőkkel büszkélkedhet, tehát lesz kitől tanulni, lesz kivel vállvetve dolgozni. November végéig el kell dőlnie, hogy lánybirkózással foglalkozunk-e az akadémiai képzésen belül. Ha igen, akkor a szervezésben és az építkezés keretében is kisebb korrekciókat kell végeznünk — mondta Bálint.

Az akadémia épületének külső és belső hasznos területe 2928,83 négyzetméter. A 800 négyzetméteres sportcsarnok mellett a létesítményhez 49 ágyas kapacitással bíró kollégium, négy irodahelyiség, egy orvosi szoba és egy konditerem tartozik.

Az akadémia a budapesti Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, a Magyar Nemzeti Tanács és Magyarkanizsa Önkormányzata együttműködésével, a magyar kormány 963 millió forintos támogatásával valósulhat meg.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..