home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Joker: Kétszemélyes téboly
Brasnyó Zoltán
2024.10.17.
LXXIX.. évf. 41. szám
Joker: Kétszemélyes téboly

Egy elképesztően erős első rész után Joaquin Phoenix visszatért Jokerként, ráadásul nincs egyedül: Lady Gaga hírhedt bűntársaként jelenik meg mint Harley Quinn, azaz Lee Quinzel, de erről majd később.

Az új felállás és a tulajdonképpeni műfaji változtatás az első részt, ezt a rémisztően emberi karakterdrámát szinte megsemmisíti, de legalábbis elsorvasztja. A második rész csalódás, sőt még szórakoztatónak sem mondható.

Az első, 2019-beli film két órán át mutatta be Arthur Fleck hányatott sorsát, a számtalan pillanatot, amikor a körülmények áldozata volt. Nem láttuk őt igazán bűnözni, azaz olyan kaliberű nemezisként, amilyennek a DC képregényeiben és az animációs, illetve játékfilmekben ismertük meg. Egyéni módon közelítette meg a karaktert Todd Phillips, alkotása Martin Scorsese klasszikusait juttatta eszünkbe, mint a Taxisofőr vagy az Aljas utcák. Őszintén bíztam benne, hogy az új rész már a mesterbűnözőre fókuszál majd, a forgatókönyv pedig továbbra is ezt a bizarr és felszínes, szenzációra éhes Gothamet teszi mögé díszletnek. Tévedtem: dalok és táncok vannak, és egy elmegyógyintézeti és tárgyalótermi dráma. A film első felében a hírhedt Arkham elmegyógyintézetben járunk, a második felében pedig a bíró és az esküdtek vizsgálják Arthur elmeállapotát.


Képek: Imdb.com

Ahogyan az első részben, itt is van egy kikacsintás a jól ismert Batman-kánonra, Harvey Dent is megjelenik ugyanis, akiből a képregényekben később Kétarc válik, a másik pszichopata gonosztevő, akivel Batman örök harcot vív. Arthur még a terápiája során ismerkedik meg Lee Quinzellel (Lady Gaga), aki Todd Phillips Harley Quinn-verziója. Arra próbálja rávenni Arthurt, hogy engedje szabadjára valódi személyiségét, azaz legyen végre újra Joker. Együtt fantáziálnak arról, hogy hollywoodi musicalekben játszanak majd, ez pedig egy ideig érdekes, lassacskán azonban végtelenül unalmas lesz. Egyértelművé válik a néző számára, hogy ezzel a filmmel egy kicsit sem az volt a cél, hogy előrevigyék a populáris kultúra két ikonikus antihősének közös történetét, inkább egy furcsa, passzív szenvedéstörténetet látunk, mely semerre sem halad.

Gondolom, hogy Phillips hangosan, jól érthetően és tudatosan igyekezett rácáfolni azokra a rajongói elvárásokra, amelyek az általa kreált Joker körül kaptak szárnyra. Hiszen lehetett őt prófétának, az utca hősének látni, én azonban úgy gondolom, mindvégig a körülmények sodorták őt az őrületbe, és a társadalmi kirekesztés billentette át az egyébként is labilis elmeállapotát. Arthur Fleck a Joker második részében sem lesz szuperbűnöző. Marad egy senki, aki mindig csalódást okoz a körülötte élőknek. Sajnáljuk, és nem értjük, miért kell ezt tennie vele Todd Phillipsnek. Gaga énekhangja és előadása viszont pazar, csak valahogy mindez valami teljesen más — egy világ, mely nyomokban DC-karaktereket tartalmaz. Nem szórakoztató és nem emlékezetes, ez pedig — bármi is volt a rendező célja ezzel a folytatással — biztosan fontos lett volna.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..