home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jókedvre vágyik? Irány a természet!
Fehér Márta
2021.01.14.
LXXVI. évf. 2. szám
Jókedvre vágyik? Irány a természet!

A mögöttünk levő ünnepi eszem-iszom-lustulok, a még mindig korán sötétbe boruló hetek okozta fáradtságérzet és a koronavírus-járvány miatti elzártság legjobb ellenszere egy jó nagy séta a természetben. Környékünkön sok-sok szépséges hely van, egyik kedvencem Adorján határa.

Egyik oldalon a Tisza, másikon az Adorjáni-tó, a közelben két kanális, zubogó, habzó vízlépcső, megannyi látnivaló a falu határában. Ezt a horgászásra, túrázásra kiváló helyszínt fedeztük fel nemrégiben.


Bilicki László

— Én a Tisza tövében születtem, 20 méterre van a házunktól, mindennap lejárok a folyóra, horgászom, sőt néha halászom is — meséli Bilicki László. — Mindenféle halat lehet fogni, többnyire fehérhalat, busát, dévérkeszeget, harcsát. Valamikor az igazi halászlét a Tisza vizéből főzték, korunkban sajnos nagy a szennyezés, rengeteg műanyag flakont visz a víz, egyes helyeken beborítja a part mentét. Ennek ellenére most is gyönyörű a táj, a folyó, bár én a májust szeretem a legjobban.

Huszta Erzsébetéknek alig 500 méterre van a tótól a tanyájuk, melyet három oldalról kanálisok vesznek körül. A magyarkanizsai Természetjáró Egyesület elnökeként nagyon szeret túrázni, így néhányszor már körbejárta a tavat, jól ismeri a környéket.

Az Adorjáni-tó

— Ez egy félig természetes, félig mesterséges tónak mondható, hiszen mindig volt ott egy ér, tehát vizes terület volt. Ez a rész mélyebben fekszik, mint Magyarkanizsa vagy maga a falu, így itt mindig megállt a víz. Az 1980-as évek első felében, amikor Magyarkanizsán megemelték a töltést, a martonosi után az adorjáni vizes terület oldalait is magasították, azóta van ennyi víz benne. A legmélyebb pontján, a közepén van egy árokszerű rész, ott 9 méter mély a víz! Az elképzelések szerint a Tiszát szerették volna összekötni a Palicsi-tóval, hogy annak a vizét frissítse, az első ilyen lépcső az Adorjáni-tó, a második pedig a velebiti, a szintkülönbség leküzdésére pedig mindenhol van egy pumpa.

Az Adorjáni-tó

Adorjánon két különálló kanális is átfolyik, a tó közelében található a modernebb szürke-barna pumpaház, mellette egy zubogó lépcső. A pumpaház mögött egy öbölszerű kitüremkedésen lehet kijutni a Tisza vizére. Erzsébet jobban szereti a természetes vizeket, így a folyó is közelebb áll a szívéhez. Nem csoda, hiszen a nagyszülei halászok voltak. Örömmel mondja, hogy jelenleg a méltóságteljes, szőke folyó vize tiszta, ami a tó partjáról nem mondható el.

A Tisza Adorjánnál

— Nemrégiben nagy körutat tettem, felmentem a tanyától a pumpaházig, majd a keskenyebbik kanális mellett vezető úton kijutottam az adorjáni bekötőúttól néhány méterre, ezután az úttesten (mivel a tó ennek mentén egy ingoványos résszé szélesedik ki, ott nem lehet elmenni a parton) folytattam az utam a fácánosig, majd a tavat kialakító csatorna mellett mentem vissza a tóig. Nád, sás és gyékény él a tóban, megjelent a hínár is. Horgászhelyek vannak, egyik jobban, másik kevésbé kiépítve, stégek is kialakultak, kis házikókkal, melyek védelmet nyújtanak a horgászoknak az időjárás viszontagságai ellen. Vannak nagyon szépen tisztán tartott területek, de sajnos olyanok is, ahol annyi a szemét, hogy sajog az ember szíve. Az emberek egy része rengeteg hulladékot hagy maga után, melyet aztán a szél továbbhord, majd lerak a természetben. Íróasztalszéket, klímaberendezést és akváriumot is találtam az egyik horgászhelynél!

Látkép a szőke folyóról

Erzsébeték nem pecáznak ugyan, de a halállományt illetően is tudott információt nyújtani. Mint mondta, az őshonos fajok mellett „beúszott” halak is megtalálhatóak a tóban, mint például a törpeharcsa. Az invazív fajtákat megritkítandó ötévente lehalásszák őket az illetékesek. Az utánpótlás nem mesterséges tavakból érkezik, hanem természetes ívóhelyekről: amikor a Tisza kiönt, a töltés melletti úgynevezett kubikgödrökben (azokban a mélyedésekben, amelyek régen a föld elhordásával alakultak ki) ívnak az ott rekedt halak, a kikelt kishalakat itt halásszák le, és a tóba engedik vissza. Éves vagy napijeggyel lehet horgászni az Adorjáni-tónál, nagyon népszerű, a helyiek mellett a környékbeli településekről, városokból érkező pecások is kedvelik. Beszélgetőtársam azt mesélte, az elmúlt években csupán egy-két alkalommal fordult elő, hogy a kora reggeli vagy akár az éjszakai, napközbeni sétái során ne találkozott volna horgásszal, legyen bármilyen az időjárás. A Tiszán kevesebben próbálkoznak halfogással.

Megbújó kanális

— A környéken nagyon változatos a madárvilág. Az utóbbi időben megint megszaporodtak a fecskék. Annyian persze még nincsenek, mint gyermekkoromban, hogy hajlik alattuk a villanydrót, de szép számmal élnek itt, a tanya körül is van néhány pár. A tavasszal szalakótákat is láttam, meg gyurgyalagokat. Szajkó is van, a szomszédunkban is fészkel. Rengeteg a kuvik, a macskabagoly, a Tisza és a tó közötti erdősávban pedig rétisas fészkel. Tövisszúró gébicsünk is van, búbos bankánk, bíbicek. Hattyú is él itt, s amikor repül, arra mindenki felkapja a fejét, mert hatalmas testének tekintélyt parancsoló repülése akkora zajjal jár! A kerítésünk közvetlen közelében levő villanykarón raknak évek óta fészket Gyuláék, azaz egy gólyapár. Seregélyfelhők szárnyalnak felettünk. A ragadozó madarak közül a karvalyt emelném ki, sajnos már öt tyúkunkat is elvitte. Tőkésrécék, vadlibák, vízityúkok élnek a mellettünk levő kanálisban, és rengeteg a fácán. A mellettünk található nádasban él több család őz is, ott mennek el előttünk a töltésen a Tiszához. Nyulakat is gyakran látunk.


Vízlépcső

A télies hangulatú természetjárás elűzi a mindennapok szürkeségét, feltölt, energiát ad egy újabb hétre, úgyhogy ha akad egy kis szabadidejük, keressék fel a Magyarkanizsa községhez tartozó település szélén húzódó, vizekben, fákban, gombákban, madarakban, halakban, őzekben, nyulakban, nádban, sásban gazdag tájat.

Három fenyő a tájban

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..