home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Jöhet a nyár!
Tóth Lívia
2023.06.30.
LXXVIII. évf. 26. szám
Jöhet a nyár!

A minap zenétől, énektől, tánclépések kopogásától volt hangos Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházának udvara. Az évadzáró műsoron minden csoport bemutatkozott, a jelen lévő szülők, nagyszülők és vendégek pedig nem sajnálták a tapsot tőlük.

Az egyesület tagsága — a legkisebbektől a legidősebbekig — lelkesen készült a színes programra, melyet vendégfellépőkkel is gazdagítottak.

Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke elmondta, egész évben nyolc szakosztályuk működik, melyeknek a tevékenységében az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenki megtalálja a kedvére való elfoglaltságot. A csaknem 200 tagot számláló közösség aktívan dolgozik, amire a fellépések és az elismerések sokasága a bizonyíték.

— Ez nemcsak a mi érdemünk, hanem az elődeinké is, akik ötvenhárom évvel ezelőtt, 1970-ben megalapították az egyesületet. Nekünk valójában azt kell éltetni, megtartani, továbbadni a gyerekeknek és a fiataloknak, amit ők elkezdtek. Az út ki van jelölve, be kell járnunk a magunk szakaszát. A mi feladatunk bemutatni az újabbnál újabb generációknak azt, amit örököltünk, és őket is megtanítani ezeknek az értékeknek a tiszteletére, továbbadására — hallottuk Kiss Tóth Erikától.

Az udvarban a játékteret a Százszorszép kézimunkacsoport csodálatos munkái határolták be, a nagyteremben viszont a nemzeti történelmi és kulturális örökség szakosztály kiállítását nézhették meg az érdeklődők.

A műsort Jaksa Dominika, az egyesület Kék Cinkék versmondó műhelyének tagja nyitotta meg Petőfi Sándor Szülőföldemen című költeményével. Balunovity Anna a névadó, Móra Ferenc egyik versével állt a közönség elé, címe A csókai pap volt.

Az ovistánccsoport egy kis segítséggel népi gyermekjátékokat adott elő, a Kis Topogó csoport somogyi ugróssal és frissel, a Topogó csoport pedig magyarbődi táncokkal bűvölte el a nézőket. A néptáncosokkal már huzamosabb ideje Varga Viola és Gazsó Tibor — Somi oktatók foglalkoznak. Az egyesületben hangszeroktatás is folyik. A hegedűsöket Polyák Dániel tanítja, kis védencei, Csanádi Olivér és Arsenov Aleksandar gyermekdalokat csalogattak elő a húrokból. A citerások közül Márki Maja szólóban állt ki a hangszerével, míg Kesić Denis az oktatójával, Mihók Attilával közösen mutatta be tudását. Nagy tetszést aratott az Aranyfürt citeracsoport is.

A Csalogány asszonykórus októberben ismét nagy megmérettetésre készül, hiszen a kétfordulós válogató után bejutottak a Vass Lajos Népzenei Verseny döntőjébe. Igaz, hogy büszkélkedhetnek már a Vass Lajos Nagydíjjal, de nem árt az elismerések sorát tovább bővíteni. Dalcsokrukat most is nagy tapssal fogadták a jelenlévők.

Bordalokkal vendégeskedett a záróműsorban a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikara, mely a csalogányokkal együtt ott lesz a már említett rangos népzenei vetélkedő döntőjében.

Két kis vendég versmondó, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai is emlékezetesebbé tették a záróműsort. Ők azok, akik nemrégiben sikeresen szerepeltek a budapesti Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének döntőjében. Sóti Luca Nadányi Zoltán Az első pogácsa, Juhász Hanna Békés Márta Pedagógusgyerek című versét mondta el. Mindkettőjük felkészítője Galusz Gabriella tanítónő volt.

A rendezvény táncházzal fejeződött be, melyhez a talpalávalót a Cseszák Zsombor (hegedű), Varga Róbert (brácsa) és Szarka Zoltán (nagybőgő) összetételű zenekar szolgáltatta.

Az esemény mottója a Zárjuk az évadot, nyitjuk a nyarat! volt, de az egyesületben még nem köszönt be a nyári szünidő. Hamarosan megszervezik A Szakkör mozgalomban részt vevő csoportok közös kiállítását, valamint július 10-e és 15-e között megtartják a XXV. Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábort.

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület egész éves tevékenységét a Magyar Nemzeti Tanács, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság — Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Csoóri Sándor Alap, Csóka Község Önkormányzata, valamint a Csóka Művelődési és Oktatási Központ segíti. És ami a legfontosabb, nem marad el a szülők erkölcsi és anyagi támogatása sem.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..