home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jogszerűtlen volt a Magyarországról Szerbiába beutazókkal szembeni karantén elrendelése
Pannon RTV
2021.04.04.
LXXVI. évf. 13. szám
Jogszerűtlen volt a Magyarországról Szerbiába beutazókkal szembeni karantén elrendelése

Akikkel ez ma mégis jogszerűtlenül megtörtént, azokat a rendőrség fel fogja keresni vagy értesíti arról, hogy a karantén elrendeléséről szóló határozat visszavonásra került - írta szombaton este Facebook-oldalán Pásztor István.

Szombaton a közösségi hálókon több olyan bejegyzés és komment is megjelent, amely szerint a Szerbiába beutazókkal szemben 10 napos karantént rendeltek el, ami csak negatív PCR-teszttel váltható ki.

A szerbiai beutazási szabályok változása nem érinti a Magyarországról érkezőket - hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán a Magyarország belgrádi Nagykövetsége. Mint írják, a Magyarországról Szerbiába való beutazáskor, nem szükséges PCR-teszt, nem szükséges oltási igazolás, valamint nincs karanténkötelezettség. Azonban arra is felhívják az utazók figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak.

Igaz, történt változás a Szerbiába való belépésre vonatkozóan, amely április 2-án jelent meg Szerbia Külügyminisztériumának és a Szerbiai Jogi Információs Rendszer honlapján. Ezek szerint a Covid-19-es betegség terjedésének megfékezését célzó intézkedések miatt csak azok a személyek léphetnek be karantén nélkül Szerbiába, akik érvényes, 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek, ellenkező esetben 10 napos karanténba kell vonulniuk. Ez a világ összes országából érkezőkre, és nem csak a külföldiekre, hanem a szerb és a Szerbiában lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárokra is vonatkozik. Kivételt képeznek azonban egyebek mellett az Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Montenegróból és Magyarországról Szerbiába beutazók. A belépésre vonatkozó részletes szabályokat ide kattintva érhetik el.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az adott országok állampolgárai a saját országukból Szerbiába érkezve, valamint az ezekből az országokból visszatérő szerb és Szerbiában lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárok számára sem kötelező negatív PCR-teszt felmutatása a karanténkötelezettség elkerülése érdekében.
 

Továbbá a szabály alól kivételt képeznek:
- A Szerbián átutazó külföldi állampolgárok. Nekik azonban a belépést követő 12 órában el kell hagyniuk Szerbia területét.
- A légitársaságok repülőinek legénysége
- A diplomáciai és konzuláris képviseletek, valamint a nemzetközi szervezetek dolgozói és családtagjaik
- Azok a külföldi állampolgárok, akik ideiglenes, vagy állandó lakhellyel rendelkeznek Szerbia területén
- Azokra a személyekre, akik már felvették mind a két védőoltást, az AstraZeneca vakcina esetében az első oltás beadására vonatkozó igazolás is elég.

Sajnálatos módon túlkapásra került sor! Nem volt és nincs jogalap, hogy akár a magyar, akár a szerb állampolgárok Szerbiába való visszatérésekor PCR-tesztet követeljen bárki tőlük, vagy akár karantént rendeljen el – írta az ügyre reagálva Pásztor István a Facebook-oldalán.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke bejegyzésében kiemelte, hogy akik irányában ez ma mégis jogszerűtlenül megtörtént, azokat a rendőrség fel fogja keresni vagy értesíti arról, hogy a karantén elrendeléséről szóló határozat visszavonásra került.

Semmiképpen nem érvényes, kérem így is tekintsenek rá – tette hozzá Pásztor István.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..