home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Jogfosztottságban
Talpai Lóránt
2023.06.29.
LXXVIII. évf. 26. szám
Jogfosztottságban

Be kell fejezni a magyar kisebbség jogfosztását! — Több milliárd eurós pénzügyi segítség — Ingyenesek lesznek az állami autópályák

Be kell fejezni a magyar kisebbség jogfosztását!

A magyar kormány felszólítja az ukrán parlamentet, kormányt és Ukrajna elnökét, hogy fejezzék be a magyar kisebbség jogfosztását és a Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően adják vissza azokat a jogokat, amelyekkel a magyar közösség korábban bírt — mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Budapesten. Az államtitkár szerint Kijev célja, hogy teljesen elsorvassza a magyar nyelven történő oktatást, ez pedig egy újabb lépés a kárpátaljai magyar közösség asszimilációja felé. Ha nincs anyanyelvi oktatás, nincs szükség magyar tanárra, és a szülők is elgondolkodnak azon, miért írassák magyar iskolába a gyermeküket — hangsúlyozta. Menczer Tamás rámutatott: mindez azzal párhuzamosan történik, hogy Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében több mint 1 millió, a háború elől menekülő embert fogadott be eddig.

 

Több milliárd eurós pénzügyi segítség

Több milliárd eurós, nem katonai jellegű segítségre vállaltak kötelezettséget Ukrajna számára a világ legnagyobb ipari országai a londoni újjáépítési konferencián. Rishi Sunak brit miniszterelnök a nagyszabású rendezvényen — melyen mások mellett jelen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock német külügyminiszter — bejelentette, Nagy-Britannia állami garanciát vállal 3 milliárd dollárnyi világbanki hitelre. A három évre szóló program célja a létfontosságú ukrajnai közszolgáltatási intézmények, köztük az iskolák és a kórházak működésének finanszírozása. Sunak elmondta: Ukrajnában már most markánsan látszanak annak a „hihetetlen leleményességnek” az eredményei, amelyet a helyiek a háborús körülményekkel is dacolva tanúsítanak.

 

Ingyenesek lesznek az állami autópályák

Az ellenzéki többségű lengyel szenátus is jóváhagyta azt a törvényt, amelynek értelmében júliustól díjmentessé teszik az állami autópályák használatát Lengyelországban. Az államfő elé kerülő jogszabályban foglaltak a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) őszi parlamenti választásokra szóló programjának egyik pontját teljesítik. Az alsóházban megszavazott törvényt a 100 fős szenátusban 73 szenátor támogatta, senki sem adott le ellenszavazatot, 8 szenátor tartózkodott a voksolástól. Ha a lengyel elnök aláírja a törvényt, az Országos Közúti és Autópálya-főigazgatóság által felügyelt szakaszokon július 1-jével megszüntetik az autópályadíjat a 3,5 tonnánál kisebb tömegű járművek, vagyis a személyautók és a motorkerékpárok számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..