home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Jobb kínálat, több vendégéjszaka
Kartali Róbert
2022.08.11.
LXXVII. évf. 32. szám
Jobb kínálat, több vendégéjszaka

A Vajdasági Gazdaságfejlesztési Programban megvalósult turisztikai projektumok sikeres pályázóinak visszajelzése alapján, illetve a felmerült igényekre válaszolva, a Prosperitati Alapítvány szakmai napot szervezett a turisztikai vállalkozók munkájának megkönnyítése érdekében. A palicsi Vigadó épületében kedden megtartott szakmai fórumon elhangzott, hogy az idegenforgalomban tevékenykedő gazdasági szereplők beruházásaival egyidejűleg a nagyobb önkormányzatoknak és a kisebb településeknek is bővíteniük kell turisztikai kínálatukat, továbbá az idegenforgalmi célpontok könnyebb megközelítése szempontjából a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is elengedhetetlen. 

— A vajdasági magyar közösség sikerrel használja ki az idegenforgalmi ágazatban rejlő lehetőségeket. Megfigyelhető, hogy az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek az idegenforgalmi fejlesztések által nyújtott lehetőségek iránt — emelte ki a rendezvényen Nagy Zita, a Prosperitati Alapítvány stratégiai osztályvezetője. Mint mondta, a turisztikai ágazat fejlesztésére joggal van igény, hiszen Vajdaság magyarlakta területein megvannak a fejlesztések alapját adó természeti, történelmi és kulturális adottságok, lehetőségek. A számok tükrében rámutatott, hogy az elmúlt négy évben összesen öt pályázati kiírásra lehetett jelentkezni, a magyar kormánynak köszönhetően pedig az alapítvány 70 kezdő és haladó szállásadót 71 millió dinár összegben, 11, turisztikában érdekelt nagyvállalkozót pedig 497,8 millió dinár értékben támogatott. Emellett az idegenvezetők képzésére irányuló pályázaton 4 idegenvezető részesült támogatásban.

— Szabadka idegenforgalmi tekintetben jó helyzetben van, egyrészt sikerült megőriznie az épített örökségét, másrészt Palics hatalmas lehetőséget rejt magában. Ezeket továbbfejlesztve érhető el a szálláskapacitások minél nagyobb százalékban történő kihasználása — értékelt köszöntőjében Kern Imre, Szabadka város alpolgármestere. Mint mondta, Palicson néhány évvel ezelőtt megindult a wellnessközpont kiépítése, ami kulcsfontosságú, mert ez hozzájárul majd a vendégéjszakák számának a növeléséhez. Az is fontos, hogy sikerült az útügyi infrastruktúra terén különféle beruházásokat megvalósítani. Ilyen volt az Y elágazás kiépítése, az autópálya Horgos és Újvidék közti szakaszának teljes körű felújítása. Az idén sikerült felújítani a Zombor felé vezető utat, de a napokban kezdődik meg Palics számára egy nagyon fontos út felújítása, mégpedig a régi terelőúté, mely nagyon rossz állapotban van, holott az autópályáról ott lehet a legrövidebben eljutni Palics idegenforgalmi központjába. — Ki merem jelenteni, az a feladatunk, hogy biztosítsuk a városkép további szépítését, hogy az idelátogatók számára elérhető legyen az épített örökségünk, és hogy Palicson ilyen szép park fogadja a vendégeket. Célunk Palicsnak visszaállítani azt a fényét, amelyet megérdemel — tette hozzá Kern.


Kern Imre

— A gazdaságfejlesztési stratégiának volt egy idegenforgalmi fejezete, majd fölbátorodva azon, hogy a vajdasági magyar közösség területein nagy lehetőségek vannak, elkészítettünk egy teljesen önálló idegenforgalmi stratégiát. Négy fontos fejezete van ennek a stratégiának: az első a szálláskapacitások fejlesztése, a második az idegenforgalmi vonzerő fejlesztése, a harmadik a szakemberek képzése, a negyedik pedig a marketingmenedzsment — mondta a rendezvényen Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, hozzátéve, hogy ez a négy dolog az, amely fontos ahhoz, hogy helyben tudjunk megfelelő idegenforgalmi értékeket megvalósítani. — Szabadka és Palics helyzete egy speciális eset, a kulturális és a természeti értékek, valamint a rendezvények tekintetében is van idegenforgalmi kínálata. Emellett az, hogy Palicson felújították a vasutat, és hamarosan megindul itt a nemzetközi vasúti forgalom, jelentősen hozzájárul majd az idegenforgalom fellendüléséhez. Amit Szabadkán és Palicson sikerült elérni a meglévő kulturális és természeti adottságokkal, valamint a rendezvényekkel, azt kellene megvalósítani Vajdaság más részein is. Amíg ugyanis nincs idegenforgalmi vonzerő, addig nincs kit idehívni sem. Ha viszont idehívjuk a sok vendéget, azoknak szálláskapacitásról kell gondoskodni. Ez a két dolog párhuzamosan történik. Tehát az idegenforgalmi vonzerő és a szálláskapacitás fejlesztését egyszerre kell megvalósítani. Látjuk, hogy a szálláskapacitások erőteljesen fejlődnek, látjuk, hogy itt Szabadkán és Palicson mennyi hotel, panzió épül, a Tisza mentén is, de én személy szerint keveslem a Duna menti településekről érkező pályázatok számát, holott a Felső-Duna mente idegenforgalmi tekintetben sok lehetőséget rejt magában, de Dél-Bánátból is kevesen pályáztak.

Nagy Imre arra is rávilágított, hogy rengeteg falunapi ünnepséget szerveznek Vajdaságban, ezeknek a rendezvényeknek is van idegenforgalmi vonzatuk. Mint mondta, ezeket az eseményeket az idegenforgalom szolgálatába lehetne állítani: ha három-négy naposak lennének, és mindegyik napot vonzó tartalommal töltenének meg, akkor jelentősen növelni lehetne a vendégéjszakák számát. Merthogy még mindig kevés a vendégéjszaka, holott éppen a kifizetett vendégéjszakák száma mutatja meg az idegenforgalomra épülő gazdasági eredményeket.

— A pandémia után teljesen új világ köszöntött be a turizmusba, mások lettek az elvárások, felértékelődtek a közeli úti célok, sokkal nagyobb a lehetőségünk arra, hogy a környező országokból csábítsunk be vendégeket, mint távolabbi helyekről. Mi itt, Vajdaságban nagyon jó helyzetben vagyunk, hiszen mind Magyarországról, mind Romániából, Erdélyből, mind Horvátországból, illetve a Délvidék más részeiből is tudunk fogadni vendégeket, és ezt a saját anyanyelvünkön tudjuk tenni — összegezte a szakmai összejövetelen Dankó Dénes, az Alpha Travel tulajdonosa, majd az online platformok előnyeiről beszélt az idegenforgalmi ágazatban tevékenykedő vállalkozóknak. — Az utazási irodák világa lejárt. Ezek mind olyan mamutok, amelyek csak azért léteznek, mert még van egy olyan vásárlói kör, amely azt szokta meg, hogy bemegy az irodába, és ott fizeti be az utazását. De legyünk őszinték, egy okostelefonnal egy világ körüli utat is le tudunk szervezni szállással, programokkal, éttermekkel, repülőjegyekkel együtt. Az utazási irodák valójában itt vannak a zsebünkben, szerepüket az internet vette át.

Dankó Dénes arra is rámutatott, hogy a szolgáltatók szerepe felértékelődött, mert az internet összekötötte a keresletet a kínálattal, de a szolgáltatásokat a világháló nem tudja helyettesíteni. Hozzátette, ha valaki a turizmusban gondolkodik, akkor inkább a szolgáltatásokra fókuszáljon, mintsem a szervezésre.


Dankó Dénes

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..